De vraag

De spanning in mijn nek en schouders gaat niet weg

Beste Petra,
Het artikel in Psychologie Magazine over burn-out komt voor mij precies op tijd. Sinds een paar weken heb ik namelijk ook burn-out klachten: gespannen nek en schouders, vaak hoofdpijn en constant moe, nergens zin in. Ik weet ook zeker dat het door mijn werk komt, er zijn de laatste tijd veel directe collega's vertrokken, waar nog geen vervanging voor is, waardoor mijn werkdruk bijna is verdubbeld. Ik had nooit gedacht zelf deze klachten te moeten ervaren, ik vond mensen met een burn-out meestal aanstellers. Maar ja, nu heb ik zelf ervaren dat je er écht lichamelijke klachten aan kan overhouden.
Gelukkig pas ik veel tips die in het artikel genoemd zijn ook zelf al toe, dus ik ben denk ik al goed bezig om ergere klachten te voorkomen. Alleen verdwijnt de spanning in mijn nek en schouders jammer genoeg niet. Het is niet altijd even hevig, maar het blijft zeuren op de achtergrond.
Wat kan ik doen om deze klachten te verlichten?

Vriendelijke groet,
Julia

Het advies

Petra Savelsberg

Burn-out deskundige

Beste Julia,
Goed van je dat je zelf zo actief aan de slag bent om ergere klachten te voorkomen. Gespannen spieren en als gevolg daarvan pijnklachten zijn doorgaans goed te verhelpen door een combinatie van ontspanningsoefeningen en conditieverbetering. Daarnaast is het van belang tijdig te ontspannen, dat wil zeggen zodra je eerste spanningsklachten signaleert.

Tot slot is het goed te ontdekken wat je gespannen maakt: pieker je, ben je gehaast aan het werk, vind je dat je alles alleen moet doen, etc. Je schrijft dat je werkdruk verdubbeld is: hoe is het gesteld met het stellen van prioriteiten?

Het lijkt me zinvol met je leidinggevende te overleggen over de werkdruk. Misschien kan hij of zij prioriteiten stellen, zodat je wellicht niet alles zelf hoeft te doen of dingen kan laten liggen.
Veel succes!
Hartelijke groet,

Petra SavelsbergVoelt u zich vaak moe, uitgeput en teleurgesteld in uzelf? Misschien stelt u te hoge eisen aan uzelf. PLusabonnees legden hun situatie voor aan Petra Savelsberg, psychotherapeut bij de HSK Arnhem.

Kijk voor meer informatie op de site van de HSK: www.hsk.nlDit vind je misschien ook interessant

Artikel

Koffiepauze verhoogt stress

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Hoe ik mijn zoon met autisme ging begrijpen

Doordat zijn zoon Zac (13) autisme heeft, wist vader Keith (48) nauwelijks wat hem bezighield. Een c...

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik mijn partner zover dat hij zijn burn-out erkent?

Lees verder
Artikel

Aanpakken soms beter dan ontspannen

Lees verder
Artikel

Stress maakt depressief

Lees verder
Artikel

Voor jezelf zorgen voorkomt burn-out

Lees verder
Advies

Burn-out, depressie en voeding

Lees verder
Advies

Hoe breng ik mijn drukke privé- en werkleven met elkaar in balans?

Lees verder