Kun je door mensen heenkijken?

Psychologie Magazine vloog naar San Francisco voor een training bij ’s werelds meest deskundige mensenkijker: emotie­specialist Paul Ekman. Over leugens, onderdrukte gevoelens en de blik van de zelfmoordterrorist.

Wat zou er gebeuren als we elkaars gezichten niet meer zouden kunnen lezen? Probeert u het zich eens in te denken: iedereen zou de hele dag met hetzelfde pokerface rondlopen. Onze partner zou ons met stoïcijnse blik zeggen dat hij van ons hield – we zouden niet weten of hij het meende of niet. Op een receptie zouden we prima over koetjes en kalfjes kunnen praten, maar na afloop van het gesprek zouden we bij God niet weten of de ander ons nou leuk vond, en of hij zich wel een beetje op zijn gemak voelde.

De inschattingen van andermans emoties ­maken we vrij automatisch. Vaak realiseren we ons niet eens dat we ze baseren op de lichaamstaal van onze gesprekspartner. Een glimlach van oor tot oor, maar ook een wenkbrauw die aan de linkerkant net iets meer omhoog gaat dan aan de rechterkant, of een neusgat dat net iets groter wordt dan normaal: het is allemaal informatie over hoe iemand zich voelt. En hoe beter we die subtiele signalen leren lezen, hoe meer nuances ons opvallen.

Neem de glimlach. Amerikaanse psychologen hebben ontdekt dat er maar liefst vijftig verschillende glimlachen zijn – afhankelijk van hoe de mond, de ogen, de

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Zodra ik me ontspan word ik overspoeld door emoties

Lees verder
Artikel

Stress? Zo voorkom je een burn-out

Wanneer heb je zoveel stress dat een burn-out op de loer ligt? Herken de symptomen op tijd, zodat he...

Lees verder
Advies

Ik werk onregelmatig en wil afvallen

Lees verder
Test

Welk emotietype ben je?

Lees verder
Artikel

Bang? Zeg het!

Lees verder
Artikel

Zo overwin je je angst

Lees verder
Column

Column: Ontmaskeringsangst

Lees verder
Artikel

Had ik maar minder faalangst

Lees verder