Koesteren en kleppen

Lange tijd hebben psychologen gedacht dat er een universele reactie is op stress: vechten of vluchten. Een recent Amerikaans onderzoek laat zien dat dat patroon wel opgaat voor mannen, maar niet voor vrouwen. Vrouwen reageren anders op stress: ze gaan zorgen en koesteren en zoeken sociaal contact en steun, vooral bij andere vrouwen.

Stress bij vrouwen

De man komt thuis van zijn werk. Hij heeft een rotdag gehad, is opgefokt, zijn hoofd zit vol, en zijn hart bonkt. Eigenlijk moet hij nog een paar telefoontjes plegen, maar hij ploft gestrest op de bank en wil maar één ding. Alleen-zijn en rust. ‘Even niet’, verzucht hij tegen het kind dat hem voor de voeten loopt. ‘Nee, niks’, mompelt hij tegen zijn partner die vriendelijk vraagt of er iets is. Hij kruipt achter zijn krant en pas na een paar uur is hij gekalmeerd.

En dan de vrouw. Ze heeft de hele dag gerend en gedraafd en toch het gevoel dat ze niks heeft gedaan. Een sluimerende ruzie met een collega is net voordat ze naar huis ging geëxplodeerd. Ze komt bekaf en ontevreden thuis, gooit haar koffertje in een hoek en schopt haar schoenen uit. ‘Kom maar’, zegt ze tegen het kind dat haar enthousiast begroet. ‘Nog even spelen voor het eten.’ Als ze een paar uur later op de bank zit, belt ze een vriendin en lucht haar hart. Van koesteren en kleppen wordt ze rustig.

Stereotiep tafereeltje in een tweeverdienersgezin? Strip verhaaltje in een postmodern tijdschrift? Nee, de serieuze uitkomsten

Log in om verder te lezen.
auteur

Suzanne Weusten

» profiel van Suzanne Weusten

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Geen vriendinnen door zelfverzekerdheid

Zelfverzekerde vrouwen zijn niet populair bij hun seksegenoten, zo blijkt uit onderzoek van de Ameri...

Lees verder
Artikel

Psychologie Magazine lanceert Coachfinder, matchingplatform voor coaching

De vraag naar coaching neemt toe en ook het aanbod groeit hard. Daarom lanceert Psychologie Magazine...

Lees verder
Artikel

Manipulatie van het brein

Lees verder
Artikel

Het brein van de voetballer

Lees verder
Artikel

‘Waarom moet iedereen altijd omhoog?’

Lees verder
Video

4 BN’ers over hun psychische kwetsbaarheid

Bekijk video
Column

Psychologie: onzinwetenschap?

Lees verder
Artikel

Is meten ook weten?

Lees verder