De man komt thuis van zijn werk. Hij heeft een rotdag gehad, is opgefokt, zijn hoofd zit vol, en zijn hart bonkt. Eigenlijk moet hij nog een paar telefoontjes plegen, maar hij ploft gestrest op de bank en wil maar één ding. Alleen-zijn en rust. ‘Even niet’, verzucht hij tegen het kind dat hem voor de voeten loopt. ‘Nee, niks’, mompelt hij tegen zijn partner die vriendelijk vraagt of er iets is. Hij kruipt achter zijn krant en pas na een paar uur is hij gekalmeerd.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een behulpzame stap bij zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt jou in de zoektocht naar je ideale coach.

Coach zoeken

En dan de vrouw. Ze heeft de hele dag gerend en gedraafd en toch het gevoel dat ze niks heeft gedaan. Een sluimerende ruzie met een collega is net voordat ze naar huis ging geëxplodeerd. Ze komt bekaf en ontevreden thuis, gooit haar koffertje in een hoek en schopt haar schoenen uit. ‘Kom maar’, zegt ze tegen het kind dat haar enthousiast begroet. ‘Nog even spelen voor het eten.’ Als ze een paar uur later op de bank zit, belt ze een vriendin en lucht haar hart. Van koesteren en kleppen wordt ze rustig.

Mannen en vrouwen reageren anders op gestreste werkdag

Stereotiep tafereeltje in een tweeverdienersgezin? Strip verhaaltje in een postmodern tijdschrift? Nee, de serieuze uitkomsten van een recent psychologisch onderzoek. De Amerikaanse psycholoog Rena Repetti ontdekte dat vrouwen en mannen na een hectische en gestreste werkdag zeer verschillend reageren. Mannen zijn geneigd om zich terug te trekken uit het gezinsleven, om zich te isoleren, terwijl vrouwen juist zorgzaam en uitnodigend zijn, en hun kinderen veel aandacht geven. Op dagen dat de stress op het werk de pan uit rees, rapporteerden de kinderen thuis zelfs optimale aandacht van hun opgefokte moeders.

Log in om verder te lezen.