Knipperlichtrelatie geeft stress

Telkens de relatie verbreken en weer bij elkaar komen is niet best voor je geestelijk welzijn, concluderen onderzoekers van de universiteit van Illinois in Amerika.

545 mensen met een relatie vulden vragenlijsten in. Een derde gaf aan dat het ooit uit en weer aan was gegaan met hun huidige partner. Hoe meer breuken er waren geweest, hoe meer symptomen van depressie en angst deze mensen hadden. Al die relatiebreuken veroorzaken waarschijnlijk turbulentie in de omgang tussen geliefden (mogelijk met geweld), evenals onzekerheid over de toekomst van de relatie. Kortom: een knipperlichtrelatie is een stressvolle bedoening.

Online basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Hoe houd je het gezond?
Tips van onderzoeker Kale Monk:

  • Overweeg je voor de zoveelste keer weer bij elkaar te komen? Denk dan aan de redenen voor jullie break-ups om te bepalen of er stelselmatige problemen zijn die de relatie onder druk zetten.
  • Bedenk ook waarom jullie toch weer overwegen bij elkaar te komen. Zijn jullie echt gek op elkaar of is het meer een gevoel van verplichting of gemak? Die laatste redenen zijn een voorbode voor meer verdriet.
  • Besef dat het prima is om een gewelddadige relatie (verbaal of fysiek) te beëindigen. Voel je dan niet schuldig dat je er vanwege je mentale of fysieke welzijn uitstapt.
  • Overweeg relatietherapie of coaching. Ieder stel kan zijn voordeel halen uit een ‘relatie check-up’. Het kan duidelijker maken waarom jullie niet met en niet zonder elkaar lijken te kunnen en het kan tevens jullie band versterken.
Coming Out and Getting Back In: Relationship cycling and distress in same- and different-sex relationships, Family Relations, nog te verschijnen

 

auteur

Mariska van Sprundel

» profiel van Mariska van Sprundel

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik heb pdd-nos en wil een relatie

Lees verder
Column

Verwondering

In de prachtige film Boyhood vraagt het jongetje Mason: ‘Papa, sprookjes zijn niet echt, hè? Ik b...

Lees verder
Verhaal

Verliefd op een narcist

Lees verder
Artikel

Is het leuk een tweeling te zijn?

Lees verder
Interview

Fantasie-vriendjes

Lees verder
Advies

Mijn vriend chat met andere vrouwen

Lees verder
Interview

Jeanette Winterson: ‘Ik wist niet dat liefde zo betrouwbaar kon zijn’

Lees verder
Advies

Ga ik door met deze relatie?

Lees verder