Klaar met Zwarte Piet

  • 1084 woorden
  • leestijd is 6 minuten
  • Anne van den Berg
Veel mensen zijn de Piet-kwestie goed zat. Hun mening staat vast, geen discussie meer mogelijk. Waar komt die onwrikbaarheid vandaan? En kan het zo nog wel goed komen met ons nationale feest? Sociaal psycholoog Reint Jan Renes denkt van wel.

De inmiddels bijna traditionele zwartepietendiscussie roept herinneringen op aan een koekjesreclame uit de jaren tachtig met de slogan: ‘Zeg maar nee, want dan krijg je er twee.’ Die reclame maakte creatief gebruik van een bekend psychologisch fenomeen: reactance. Een lastig vertaalbaar begrip, maar het voorspelt dat wanneer we ons beknot voelen in onze vrijheid, we er alles aan doen om die vrijheid terug te winnen. De reclame suggereerde dat wanneer je iemand niet de kans geeft jou een koekje te geven (‘ik hoef er geen’), diegene je er juist twee overhandigt onder het mom ‘ik bepaal zelf wel hoeveel van deze overheerlijke koekjes ik jou geef’.

De fundamentele behoefte van mensen om in alle vrijheid zelf te mogen bepalen wat ze wel en niet leuk vinden, kwam twee jaar geleden in volle hevigheid naar voren. Een werkgroep van de Verenigde Naties concludeerde toen dat de figuur van Zwarte Piet een uiting van racisme is. Veel Nederlanders reageerden destijds als door een wesp gestoken, vooral vanwege de openlijke zinspeling op een verbod (‘zeg maar nee’) van het jaarlijkse sinterklaasfeest. Binnen een week spraken meer dan twee miljoen Nederlanders zich daar op Facebook tegen uit. Ze zagen de VN-suggestie

Log in om verder te lezen.
auteur

Reint Jan Renes

» profiel van Reint Jan Renes

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Kan ik ooit veranderen?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Hoe ik mijn zoon met autisme ging begrijpen

Doordat zijn zoon Zac (13) autisme heeft, wist vader Keith (48) nauwelijks wat hem bezighield. Een c...

Lees verder
Kort

Even in een andere huid

Lees verder
Artikel

Zo train je je onbewuste

Lees verder
Artikel

Kun je echt veranderen

Lees verder
Column

Column: Een nieuw begin

Lees verder
Artikel

Doe het eens anders

Lees verder
Artikel

Jezelf, maar dan anders

Lees verder