Kijk uit voor mannen met vrouwenberoepen

relaties & persoonlijkheid STRESS Je zou toch denken dat mannen die voor een vrouwelijk beroep kiezen, zachtaardig zijn. Maar nee: mannen met een uitvoerende functie in een typisch vrouwenberoep blijken binnenshuis juist gewelddadiger te zijn dan leidinggevenden. Dat komt naar voren uit een onderzoek van Scott Melzer, socioloog aan de University of California. In zijn […]

relaties & persoonlijkheid

STRESS Je zou toch denken dat mannen die voor een vrouwelijk beroep kiezen, zachtaardig zijn. Maar nee: mannen met een uitvoerende functie in een typisch vrouwenberoep blijken binnenshuis juist gewelddadiger te zijn dan leidinggevenden. Dat komt naar voren uit een onderzoek van Scott Melzer, socioloog aan de University of California.

In zijn onderzoek vergeleek Melzer een groep leidinggevenden met uitvoerenden in drie beroepen: gewelddadige beroepen, zoals soldaat, gevaarlijke beroepen, zoals mijnwerker, en vrouwelijke beroepen, zoals kleuterleider. Leidinggevenden blijken over het algemeen minder gewelddadig dan uitvoerenden. Van de uitvoerenden deelden mannen met veel vrouwelijke collega’s de meeste klappen uit; iets meer dan mannen in gewelddadige beroepen, en veel meer dan mannen met een risicovol beroep.

Melzer geeft als verklaring dat stress op het werk bijdraagt aan huiselijk geweld. Mannen in vrouwenberoepen zouden stress ervaren, omdat hun omgeving hun beroep niet accepteert. Hierdoor zijn zij vaak het mikpunt van spot. Sommigen van hen reageren hun frustraties af op hun partner, zo denkt Melzer. (MZ)

Journal of marriage and family, november 2002

auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Vrouwen zijn minder boos dan mannen

Lees verder
Branded content

Waarom kunst ons zo raakt

Dans, toneel of een schilderij: als we naar kunst kijken, zijn we geen passieve toeschouwers maar do...

Lees verder
Advies

‘Hoe vertel ik ‘t mijn zoontje?’

Lees verder
Artikel

Mannen zijn toch (iets) grappiger

Lees verder
Artikel

Stress en sekse

Lees verder
Artikel

Hormoonspiegel verklaart sekseverschillen

Lees verder
Kort

De zin van zin

Lees verder
Artikel

Westerse vrouw voelt zich vrouwelijker

Lees verder
Interview

Karin Slaughter: Vrouwen zijn sadistischer en geniepiger’

Lees verder