Kijk uit voor mannen met vrouwenberoepen

  • 170 woorden
  • leestijd is
  • 1 minuut

relaties & persoonlijkheid STRESS Je zou toch denken dat mannen die voor een vrouwelijk beroep kiezen, zachtaardig zijn. Maar nee: mannen met een uitvoerende functie in een typisch vrouwenberoep blijken binnenshuis juist gewelddadiger te zijn dan leidinggevenden. Dat komt naar voren uit een onderzoek van Scott Melzer, socioloog aan de University of California. In zijn […]

relaties & persoonlijkheid

STRESS Je zou toch denken dat mannen die voor een vrouwelijk beroep kiezen, zachtaardig zijn. Maar nee: mannen met een uitvoerende functie in een typisch vrouwenberoep blijken binnenshuis juist gewelddadiger te zijn dan leidinggevenden. Dat komt naar voren uit een onderzoek van Scott Melzer, socioloog aan de University of California.

In zijn onderzoek vergeleek Melzer een groep leidinggevenden met uitvoerenden in drie beroepen: gewelddadige beroepen, zoals soldaat, gevaarlijke beroepen, zoals mijnwerker, en vrouwelijke beroepen, zoals kleuterleider. Leidinggevenden blijken over het algemeen minder gewelddadig dan uitvoerenden. Van de uitvoerenden deelden mannen met veel vrouwelijke collega’s de meeste klappen uit; iets meer dan mannen in gewelddadige beroepen, en veel meer dan mannen met een risicovol beroep.

Melzer geeft als verklaring dat stress op het werk bijdraagt aan huiselijk geweld. Mannen in vrouwenberoepen zouden stress ervaren, omdat hun omgeving hun beroep niet accepteert. Hierdoor zijn zij vaak het mikpunt van spot. Sommigen van hen reageren hun frustraties af op hun partner, zo denkt Melzer. (MZ)

Journal of marriage and family, november 2002

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Mannen zijn vaak ziek

Lees verder
Artikel

11 wijze lessen waar je kind een leven lang iets aan heeft

Helaas bestaat er geen handboek waarmee je je kinderen feilloos door het leven gidst. Maar met deze ...

Lees verder
Artikel

Waarom vrouwen langer leven

Lees verder
Column

Meer staart, meer seks

Lees verder
Artikel

Hoe mannelijk bent u? (m/v)

Lees verder
Artikel

Moederen over je man

Lees verder
Advies

Is autisme bij vrouwen anders dan bij mannen?

Lees verder
Artikel

Vraag 7 Waarom vallen mannen op blondines?

Lees verder