Hij weet niet meer wat het is om zonder pijn te leven. Een jaar geleden werd schooldirecteur Simon geschept door een auto tijdens een tocht op zijn racefiets. Hij belandde met zijn hoofd op een paaltje. Drie operaties waren nodig om zijn leven te redden. De automobiliste reed door. ‘Daar ben ik blij om,’ zegt Simon (die in werkelijkheid anders heet). ‘Nu hoef ik me alleen met mijn herstel bezig te houden en niet ook nog eens met een rechtszaak.’

Voor veel mensen is het moeilijk voorstelbaar dat zoveel onrecht je kan worden aangedaan zonder dat daar een geldelijke of morele genoegdoening tegenover staat. Verkeersongelukken, medische missers, huizen met verborgen gebreken, arbeidsconflicten, boze exen die de ander betichten van misbruik van de kinderen – het zijn zaken die rechters, mediators en advocaten dagelijks voorbij zien komen.

Toch valt er ook iets voor te zeggen om niet naar de rechter te stappen. Wie gaat procederen moet geld, tijd en uithoudingsvermogen hebben, en het liefst ook geestelijk en lichamelijk in goeden doen zijn. Voldoet u aan die voorwaarden, vraag uzelf dan tóch eerst af: wat levert het op om juridisch uw gelijk te halen? Is het al dat geld, die energie en slapeloze nachten waard?

Log in om verder te lezen.