Gezellig aan het chatten op internet? Houd er rekening mee dat achter die 25-jarige dame die meepraat, best een jongetje van twaalf kan schuilgaan. Ongeveer de helft van de kinderen en jongeren van 9 tot 18 jaar doet zich regelmatig anders voor op internet, blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut. Volgens de onderzoekers experimenteren kinderen op die manier met hun identiteit: ze proberen iets uit en kijken hoe anderen daarop reageren. Ook overwinnen ze hun verlegenheid door zich voor iemand anders uit te geven.

Training

Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

De meeste kinderen maken zichzelf ouder en flirteriger dan ze in werkelijkheid zijn. Meisjes omschrijven zichzelf als net iets mooier, terwijl jongens zich vooral stoerder gedragen. Een deel van de kinderen neemt een sterk afwijkende persoonlijkheid aan: 10 procent kiest bijvoorbeeld voor een ander geslacht, en 18 procent voor een persoon uit zijn omgeving, zoals de buurvrouw of een klasgenoot.

Schadelijk? Integendeel, zeggen de onderzoekers: voor de meeste jongeren heeft het experimenteren juist posi­tieve gevolgen. Ze kunnen er hun zelfvertrouwen mee vergroten en internetvriendschappen vormen.

Jaarboek ICT en Samenleving: de Digitale Generatie, Rathenau Instituut