Gezellig aan het chatten op internet? Houd er rekening mee dat achter die 25-jarige dame die meepraat, best een jongetje van twaalf kan schuilgaan. Ongeveer de helft van de kinderen en jongeren van 9 tot 18 jaar doet zich regelmatig anders voor op internet, blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut. Volgens de onderzoekers experimenteren kinderen op die manier met hun identiteit: ze proberen iets uit en kijken hoe anderen daarop reageren. Ook overwinnen ze hun verlegenheid door zich voor iemand anders uit te geven.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

De meeste kinderen maken zichzelf ouder en flirteriger dan ze in werkelijkheid zijn. Meisjes omschrijven zichzelf als net iets mooier, terwijl jongens zich vooral stoerder gedragen. Een deel van de kinderen neemt een sterk afwijkende persoonlijkheid aan: 10 procent kiest bijvoorbeeld voor een ander geslacht, en 18 procent voor een persoon uit zijn omgeving, zoals de buurvrouw of een klasgenoot.

Schadelijk? Integendeel, zeggen de onderzoekers: voor de meeste jongeren heeft het experimenteren juist posi­tieve gevolgen. Ze kunnen er hun zelfvertrouwen mee vergroten en internetvriendschappen vormen.

Jaarboek ICT en Samenleving: de Digitale Generatie, Rathenau Instituut