Werk

De dominantie van de witte man op de arbeidsmarkt is definitief voorbij. Meer dan 40 procent van de beroepsbevolking in Nederland is inmiddels vrouw, en bijna 20 procent allochtoon. Dat betekent dat teams steeds vaker zijn samengesteld uit mensen die heel verschillend in het leven staan.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Slecht voor het groepsgevoel en daarmee voor de groeps­prestaties, stellen sommige onderzoekers. Maar arbeids- en organisatiepsychologe Astrid Homan concludeert uit haar promotieonderzoek dat dat laatste reuze meevalt.

Gemengde teams kunnen net zo goed presteren?

‘Béter zelfs, want er is veel meer kennis aanwezig. Alleen moeten de teamleden die wel onderling uitwisselen. Als de mannen van een team bijvoorbeeld alles weten van auto-interieurs en de vrouwen alles van autotechniek, krijg je alleen de perfecte auto als ze die kennis delen. Er moeten dus geen subgroepen ontstaan.’

Hoe voorkom je dat?

‘Onder andere door mensen een goed gevoel over diversiteit te geven. In mijn onderzoek bleek dat gemengde teams die een artikel hadden gelezen waarin stond dat diversiteit beter werkt, onderling meer informatie uitwisselden. En dat terwijl er in het artikel verder niet werd uitgelegd waaróm gemengde teams zo goed presteren. Doordat ze opener naar elkaar kijken, gaan ze dus vanzelf beter samenwerken.

Promotie Universiteit van Amsterdam, juli 2006