Gemengd werkt beter

Werk De dominantie van de witte man op de arbeidsmarkt is definitief voorbij. Meer dan 40 procent van de beroepsbevolking in Nederland is inmiddels vrouw, en bijna 20 procent allochtoon. Dat betekent dat teams steeds vaker zijn samengesteld uit mensen die heel verschillend in het leven staan. Slecht voor het groepsgevoel en daarmee voor de […]

Werk

De dominantie van de witte man op de arbeidsmarkt is definitief voorbij. Meer dan 40 procent van de beroepsbevolking in Nederland is inmiddels vrouw, en bijna 20 procent allochtoon. Dat betekent dat teams steeds vaker zijn samengesteld uit mensen die heel verschillend in het leven staan.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Slecht voor het groepsgevoel en daarmee voor de groeps­prestaties, stellen sommige onderzoekers. Maar arbeids- en organisatiepsychologe Astrid Homan concludeert uit haar promotieonderzoek dat dat laatste reuze meevalt.

Gemengde teams kunnen net zo goed presteren?

‘Béter zelfs, want er is veel meer kennis aanwezig. Alleen moeten de teamleden die wel onderling uitwisselen. Als de mannen van een team bijvoorbeeld alles weten van auto-interieurs en de vrouwen alles van autotechniek, krijg je alleen de perfecte auto als ze die kennis delen. Er moeten dus geen subgroepen ontstaan.’

Hoe voorkom je dat?

‘Onder andere door mensen een goed gevoel over diversiteit te geven. In mijn onderzoek bleek dat gemengde teams die een artikel hadden gelezen waarin stond dat diversiteit beter werkt, onderling meer informatie uitwisselden. En dat terwijl er in het artikel verder niet werd uitgelegd waaróm gemengde teams zo goed presteren. Doordat ze opener naar elkaar kijken, gaan ze dus vanzelf beter samenwerken.

Log in om verder te lezen.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vind je levenspad

Kun je elke dag kiezen waar je heen wilt met je leven? Of ligt de richting voor de meeste mensen al ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Volgens deze pedagoog mag het af en toe best botsen tussen jou en je kinderen

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...

Lees verder
Kort

Leugenachtige expats?

Lees verder
Artikel

Word je gek van je collega? Vijf tips

Lees verder
Kort

‘Sorry jongens, geen feestje’

Lees verder
Advies

Kan ik nog een nieuwe draai geven aan mijn carrière?

Lees verder
Advies

Hoe kan ik op mijn werk een nieuwe weg in slaan?

Lees verder
Artikel

Planten tegen printerziekte

Lees verder