Woede is het psychologische equivalent van vuur, de emotie die brandt in ons hart. In de Griekse mythologie stal Prometheus het vuur van Zeus. Zeus was bang dat mensen net zo machtig zouden worden als goden, als ze wisten hoe ze vuur moesten gebruiken. Maar de meeste mensen kennen alleen de destructieve kant van woede en realiseren zich niet dat het ook een bron van positieve energie kan zijn. De Amerikaanse life coach Martha Beck geeft in het tijdschrift Real Simple vier tips om met woede om te gaan.
1 Accepteer je woede
Stel je woedende zelf eens voor: hoe groot is het? Hoe ziet het eruit? In negen van de tien gevallen zal je woede een klein gefrustreerd kind zijn, en geen razende reus. Laat dit kind niet schoppend en scheldend je leven beheersen. Wees aardig voor hem en laat hem vertellen waarom hij zo boos is. Dat helpt veel meer dan negeren of ontkennen.
2 Beschouw je woede als raadgever
Natuurlijk geeft je baas je te veel werk en is je partner overspelig. Maar wat vertelt je boosheid over jezelf? Kun je je grenzen niet wat beter bewaken? Waarom investeer je eigenlijk in een destructieve relatie? Zie je boosheid ook eens als een manier om aan te geven dat jij kunt veranderen, in plaats van steeds anderen de schuld te geven.
3 Zoek uit wat er moet veranderen
Woede is altijd een signaal dat je iets mist of dat iets je irriteert. In plaats van weg te rennen en woedend de deur achter je dicht te smijten, kun je beter luisteren naar de onderliggende boodschap: wat kun je doen om te voorkomen dat je weer zo boos wordt?
4 Transformeer woede tot constructieve actie
Haat, oorlog en geweld worden aangestoken door woede. Maar woede is ook de bron van positieve veranderingen: van milieubeweging tot actiegroepen tegen zinloos geweld. In woede zit een enorm energiepotentieel. Wees je ervan bewust en gebruik het constructief!