Het gaat over een fascinerende therapievorm, EMDR. EMDR kan mensen van trauma’s afhelpen. Onder begeleiding van een therapeut haalt een cliënt een nare herinnering op en beweegt intussen zijn ogen razendsnel heen en weer. Na een aantal keren verliest de herinnering haar negatieve lading. Vermoed wordt dat emotioneel beladen informatie niet altijd goed wordt verwerkt. Oogbewegingen zetten de informatieverwerking als het ware weer in gang. Hoe het mechanisme precies werkt, is echter nog raadselachtig.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Je kunt zelf aan de slag met nare herinneringen. Francine Shapiro, de grondlegger van EMDR, legt uit hoe je bepaalde EMDR-technieken op jezelf kunt toepassen om af te komen van negatieve gedachten, herinneringen of psychosomatische klachten. Hoewel je niet leert om zelf de therapeutische oogbewegingen te maken, leer je bijvoorbeeld wel de ‘verfpottechniek’: blijft een nare gedachte je achtervolgen, stel je dan voor dat deze het bovenste laagje is in een verfpot. Roer in gedachten de verf door en de herinnering zwakt af.

De auteur ontkracht een mythe. Veel mensen geven hun jeugd de schuld van onverwerkte trauma’s. Maar trauma’s kunnen in elke levensfase ontstaan. Het gaat om het achterhalen en verwerken van zogenaamde traumatische sleutelervaringen: nare, onverwerkte gebeurtenissen waaruit angstige gedachten voortkomen, ongeacht de leeftijd waarop ze zijn ontstaan.

Francine Shapiro, Je verleden voorbij, Garant, € 31,-