Extravert & introvert – Zo overbrug je de verschillen

De tegenstelling tussen het extraverte en introverte deel van de mensheid is de laatste jaren flink aangescherpt. Maar zo groot is de afstand helemaal niet, zeggen deskundigen: iedereen is een mix van introverte en extraverte kwaliteiten. Tijd voor nuance. Plus: een praktische handleiding om beter met die eigenschappen om te gaan.

Luid, oppervlakkig en ongevoelig. Of: praatziek, onbezonnen en overheersend. Dat zijn de niet zo fraaie eigenschappen die aan extravert wordt toegeschreven in een reeks recente boeken van introverte auteurs, zoals De kracht van stille mensen van Sophia Dembling en Stil van Susan Cain – en op blogs en internetfora van en voor een introvert die in hun kielzog ontstonden. Cain schuift zelfs de hele Amerikaanse kredietcrisis in de schoenen van extraverten: volgens haar nemen ze sneller risico’s en zijn ze meer gericht op snelle beloningen.

Log in om verder te lezen.

Tips van persoonlijkheidspsycholoog Boele de Raad en coach Hilde Mariën, gespecialiseerd in introversie en extraversie.

1. Op het werk

Probeer daarom passende vaardigheden aan te leren, bijvoorbeeld via een cursus spreken in het openbaar, of door iets een paar keer te doen en te ervaren dat het helemaal niet zo eng is.
Vergadering op komst, en lastig om spontaan ideeën in de groep te gooien? Vraag of de chef eerst de vergaderagenda wil rondmailen. Dat geeft je kans na te denken en je voor te bereiden; dan voel je je meer op je gemak wanneer je je ideeën moet verdedigen.

Bij samenwerking bestaat het risico dat intro- en extraverten blijven hangen in onderlinge tegenstellingen. Beter is het na te denken over de gemeenschappelijke doelen: welk resultaat wil je samen bereiken? Welke visie hebben jullie op het project? Daardoor stap je makkelijker over verschillen heen.

Je richten op gemeenschappelijke doelen maakt ook dat ieders verschillende talenten worden aangesproken, en dat kan uiterst efficiënt zijn. Een introvert is vaak beter in luisteren, een extravert heeft meer overtuigingskracht. Extraverten denken in de breedte, en houden dus de langere termijn in de gaten; introverten gaan de diepte in en zien details die anderen missen.

2. In relaties

Extraverten praten over koetjes en kalfjes om het ijs te breken en gaan daarna de diepte in. Introverten snijden sneller ernstige of zware onderwerpen aan, en pas dan vertrouwen ze hun gesprekspartner genoeg om het over oppervlakkiger dingen te hebben. Probeer praten over koetjes en kalfjes als een sociaal ritueel te zien: een makkelijke manier om contact te leggen en interesse in iemand te tonen.

Introverten denken graag eerst na, bekijken in stilte de dingen vanuit verschillende perspectieven en geven dan hun mening. Een extravert kan die stilte verwarrend vinden en interpreteren als gebrek aan enthousiasme, desinteresse en zelfs afkeuring, zeker als hij of zij wat onzeker van aard is. Vertel daarom dat je even aan het nadenken bent over wat er net gezegd is. En dat je misschien wel degelijk enthousiast bent; maar dat enthousiasme komt simpelweg wat later.

Extraverten houden van hardop nadenken. Ze ordenen hun gedachten en belevingen en doen inzichten op terwijl ze praten. Voor introverten kan dat lijken alsof ze voortdurend van mening veranderen en niet weten wat ze willen. Besef dat je niet op elk idee van een extravert moet ingaan of in actie komen. Laat hem maar freewheelen en vraag aan het einde van het gesprek wat de conclusie is. Extraverten doen er goed aan uit te leggen dat ze hardop aan het nadenken zijn en dat ze zichzelf weleens zullen tegenspreken.

Extraverten gaan ervan uit dat hun gesprekspartner uit eigen beweging dingen vertelt; introverten wachten tot een extravert hun vragen stelt. Dus blijven extraverten vaak doorpraten, uit enthousiasme over hun onderwerp en omdat ze dat met de ander willen delen. Je kunt je overspoeld voelen door die woordenstroom, maar je kunt het ook als een compliment beschouwen. Breek gerust in om iets over jezelf te vertellen of een ander onderwerp aan te snijden. Introverten worden niet graag onderbroken, extraverten vinden dat meestal niet erg.

3. In de liefde

In relaties tussen een introvert en een extravert, zo bleek uit een Duits onderzoek onder 6909 stellen, zijn drie van de Big Five-eigenschappen doorslaggevend: hoe meer beide partners op elkaar lijken qua vriendelijkheid, consciëntieusheid en openheid voor nieuwe ervaringen, hoe langer ze bij elkaar blijven. Het doet er volstrekt niet toe hoe extravert en emotioneel stabiel beiden zijn. Met andere woorden: een rommelige en een ordelijke partner vormen een lastige combinatie, maar een praatgrage en een zwijgzame partner kunnen prima een stel zijn. Wel is overeenstemming belangrijk over cruciale waarden en levensdoelen als trouw, financiën en kinderwens.

Om verschillen in temperament te overbruggen zijn zelfinzicht, acceptatie van de ander en creatieve oplossingen nodig. Wie zichzelf goed kent, zich bewust is van zijn plus- en mindere punten en in zichzelf gelooft, aanvaardt een verschillend karakter makkelijker. Wie niet tevreden is over zichzelf, ziet het verschil sneller als een bedreiging. Acceptatie van jezelf en van de ander helpt bij het vinden van creatieve oplossingen voor tegengestelde behoeften. Een klassiek voorbeeld is dat van de introverte man die niet houdt van feestjes en een extraverte vrouw die er dol op is. Ze kunnen afspreken dat de man één keer per maand toch meegaat, maar niet onder druk wordt gezet om met iedereen te praten of te dansen.

Bedenk dat partners met verschillende temperamenten elkaar kunnen aanvullen en versterken. Zoals de uitbundige president Franklin Roosevelt en zijn verlegen vrouw Eleonore: dankzij haar luistertalent fungeerde zij als zijn sociale geweten, en hij hielp haar meer uit haar schulp te kruipen.

auteur

Sarina Wijnen

» profiel van Sarina Wijnen

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Gevoel en verstand

De tegenstelling tussen het extraverte en introverte deel van de mensheid is de laatste jaren flink ...
Lees verder
Artikel

Extravert & introvert – Zo overbrug je de verschi...

De tegenstelling tussen het extraverte en introverte deel van de mensheid is de laatste jaren flink ...
Lees verder
Kort

Ontrouw en 12 andere redenen voor een scheiding

In Westerse landen gaat 40 tot 50 procent van de stellen uit elkaar.
Lees verder
Kort

Ontrouw en 12 andere redenen voor een scheiding

In Westerse landen gaat 40 tot 50 procent van de stellen uit elkaar.
Lees verder
Verhaal

Denk ik te veel na (of te weinig)? – De valkuilen van denk...

Een denker blijft soms maar door piekeren over alle opties. Doeners rollen de mouwen op – en reali...
Lees verder
Artikel

‘Ik ben bedachtzamer geworden’

Jan Marijnissen (52) is een van Nederlands populairste politici – zelfs onder kiezers die nooit SP...
Lees verder
Advies

Ik heb er last van dat ik mij zo snel erger aan mensen

De tegenstelling tussen het extraverte en introverte deel van de mensheid is de laatste jaren flink ...
Lees verder
Artikel

‘Hij knipt spınnenpootjes af en zet slakken in de fik’

Kinderen met ODD doen anderen zomaar pijn, verzetten zich tegen regels en voelen meestal geen spij...
Lees verder
Artikel

‘Ik ben een zondagskind’

Jan Mulder (1945) is ex-profvoetballer, commentator, auteur en columnist. Momenteel is hij vooral be...
Lees verder
Kort

Je bent (ook) wat je meemaakt

Hoewel onze persoonlijkheid voor een groot deel aangeboren is en na de puberteit nog maar weinig ver...
Lees verder