Natuur en geschiedenis

Kilometers bos, glooiende heidevelden en stille vennetjes: het natuurschoon in het Rijk van Nijmegen is heel gevarieerd. De perfecte plek om een van de vele fietsroutes te pakken. Soms is dat even klimmen, dus de beste manier om de bosrijke omgeving te verkennen, is met een mountainbike. Je kunt het zo uitdagend maken als je wilt, want er zijn routes voor zowel beginnende als ervaren mountainbikers.

Door de natuurgebieden lopen ook veel mooie wandelroutes waarbij de kans groot is op een ontmoeting met de vele bijzondere dieren die er vrij leven, waaronder konikpaarden, blauwe reigers en Schotse hooglanders. En bij het Waalstrand kun je even lekker relaxen in het zand.

Nijmegen zelf heeft een rijke geschiedenis en dat is overal in het centrum terug te zien. De historische stadswandeling geeft een goed beeld van deze eeuwenoude stad, met onder andere indrukwekkende bouwwerken uit de Romeinse tijd. Voor de Romeinen was Nijmegen zo’n kleine tweeduizend jaar geleden namelijk een strategisch interessante plek. Van een ‘gewone’ heuvel aan een rivier maakten zij een bruisende nederzetting: Ulpia Noviomagus Batavorum. Ook Keizer Karel de Grote en de Tweede Wereldoorlog hebben een stempel op de stad gedrukt.

Ultiem vakantiegevoel

Na inspanning is het tijd voor ontspanning en ook dat kan in overvloed in het Rijk van Nijmegen. Proef bijvoorbeeld de heerlijke wijnen uit Groesbeek, het grootste wijndorp van Nederland. Dankzij de heuvelachtige omgeving en de bijzondere grondsoort vallen de wijnen uit dit gebied regelmatig in de prijzen. Je kunt langs bij de zes wijnboeren die samen bijna 25 hectare hebben omgetoverd tot wijngaarden. Zo waan je je toch een beetje in Frankrijk.

Hongerig geworden? In restaurant de Portier in het centrum van Nijmegen word je echt in de watten gelegd. Bij mooi weer gaat de pui van de serre open of kun je dineren op het groene terras. Er wordt gekookt met verse ingrediënten en de medewerkers weten veel te vertellen over zowel de gerechten als de wijnen.

Wie zin heeft in een avondje uit kan naar een van de theaters of poppodia van Nijmegen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Stadsschouwburg Nijmegen en het Concertgebouw de Vereeniging of beproef je geluk bij Holland Casino. En wie nog twijfelt, kan last minute kiezen tussen film en theater bij LUX.

Een overnachting in Van der Valk Lent maakt het vakantiegevoel compleet. Vanuit je hotelkamer heb je prachtig uitzicht over de regio. Laat je spieren tot rust komen in de sauna of in het Turks bad of ga je voor een massage of beautybehandeling. De perfecte afsluiter van een heerlijke dag, waarna je de volgende morgen helemaal uitgerust en opgeladen wakker wordt.

Benieuwd naar wat het Rijk van Nijmegen nog meer te bieden heeft? Op geldersestreken.nl/psychologie vind je alle routes en meer inspiratie voor een bezoek aan de regio. Houd tevens de site in de gaten voor richtlijnen m.b.t. reserveren etc.