Naar een geschikte coach zoeken in 4 stappen

Stap 1. Formuleer je verwachtingen

Wat voor iemand zoek je? Iemand die met je meevoelt of juist tegengas geeft? Serieus of liever wat informeler? Iemand die gespecialiseerd is in leiderschap, loopbaanplanning of persoonlijke ontwikkeling? De eerste stap bij het zoeken naar een geschikte coach is om een helder beeld hebben van wat je zoekt.

Vind de coach die bij je past!

Vind de coach die bij je past!

Op Coachfinder.nl vind je gratis en eenvoudig gekwalificeerde coaches die je verder kunnen helpen.

Stap 2. Vraag rond in je netwerk

Vraag het aan vrienden en collega’s, aan je eigen HR-manager: zijn er coaches met wie zij een positieve ervaring hebben, en waarom?

Stap 3. Check kwalificaties

Stel jezelf een aantal vragen bij het zoeken naar een coach; Is de coach in kwestie geaccrediteerd door een beroepsvereniging voor coaches, zoals de NOBCO, LVSC of ICF? Wat is zijn of haar opleiding en achtergrond? Bij voorkeur heeft een coach een universitaire of (post-)hbo-opleiding op een vakgebied als psychologie of psychotherapie, met tientallen of honderden uren ervaring en supervisie.

Bij wijze van extra check kun je nagaan of de coach gebruikmaakt van evaluatie-instrumenten, zoals de ‘NOBCO coaching monitor’: daarmee worden de voortgang en het eindresultaat van de coaching zo objectief mogelijk vastgelegd.

Stap 4. Voer minstens 2 proefgesprekken

Doorslaggevend is het gevoel dat je tijdens deze kennismaking hebt. Trek hier daarom zo’n anderhalf uur voor uit. Vragen die je jezelf daarbij kunt stellen, zijn: neemt deze persoon me serieus? Vertrouw ik hem of haar? Kan ik me vinden in de manier waarop deze coach mijn doelen samenvat en interpreteert? Heb ik ook het gevoel dat hij of zij mij tot inzichten brengt?

Zo vind je een goede coach + maak kans op een gratis coachtraject

Zo vind je een goede coach + maak kans op een gratis coachtraject

Je zou wel meer zelfvertrouwen willen op je werk. Of advies bij je eerste leidinggevende positie. Of...

Lees verder

Wil je nog meer lezen over het zoeken naar een geschikte coach? Zo vind je een goede coach

Vind jouw ideale coach met Coachfinder

Psychologie Magazine introduceert Coachfinder: een database vol geaccrediteerde coaches. Ons slimme matchingssysteem koppelt jou aan de beste coaches voor jou. Zo wordt een goede coach vinden een makkie.

Zo werkt het:

  • Vul een korte vragenlijst in
  • Krijg 3 suggesties voor coaches
  • Plan kosteloze kennismakingsgesprekken
  • Kies je coach

Deelname verplicht je tot niets.

Neem een kijkje op Coachfinder.nl