Een coach vinden in 4 stappen

Je zou wel meer zelfvertrouwen willen op je werk; advies bij je eerste leidinggevende positie; iemand die meedenkt over je loopbaan. Op zoek naar een coach dus. Maar hoe vind je een geschikte? 4 tips.

Stap 1. Formuleer je verwachtingen. Wat voor iemand zoek je? Iemand die met je meevoelt of juist tegengas geeft? Serieus of liever wat informeler? Iemand die gespecialiseerd is in leiderschap, loopbaanplanning of persoonlijke ontwikkeling?

Stap 2. Vraag rond in je netwerk. 
Vraag het aan vrienden en collega’s, aan je eigen HR-manager: zijn er coaches met wie zij een positieve ervaring hebben, en waarom?

Stap 3. Check kwalificaties. 
Is de coach in kwestie geaccrediteerd door een beroepsvereniging voor coaches, zoals de NOBCO, LVSC of ICF? Wat is zijn of haar opleiding en achtergrond? Bij voorkeur heeft een coach een universitaire of (post-)hbo-opleiding op een vakgebied als psychologie of psychotherapie, met tientallen of honderden uren ervaring en supervisie.

Bij wijze van extra check kun je nagaan of de coach gebruikmaakt van evaluatie-instrumenten, zoals de ‘NOBCO coaching monitor’: daarmee worden de voortgang en het eindresultaat van de coaching zo objectief mogelijk vastgelegd.

Stap 4. Voer minstens twee proefgesprekken van zo’n anderhalf uur. 
Doorslaggevend is het gevoel dat je tijdens deze kennismaking hebt. Vragen die je jezelf daarbij kunt stellen, zijn: neemt deze persoon me serieus? Vertrouw ik hem of haar? Kan ik me vinden in de manier waarop deze coach mijn doelen samenvat en interpreteert? Heb ik het gevoel dat hij of zij mij tot inzichten brengt?

Op zoek naar een coach?
Kijk op www.nobco.nl voor coaches die zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches NOBCO

auteur

Saskia Decorte

Jawel, ook ik ben (sociaal) psycholoog. Ik werkte eerst als marktonderzoeker en studeerde daarnaast journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

» profiel van Saskia Decorte

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik ben verliefd op mijn therapeut

Lees verder
Column

Dochters

Kijk, daar in het midden zit mijn oma. Het is haar negentigste verjaardag, in de keuken staat de doo...

Lees verder
Artikel

Coachingsvormen en -methoden

Lees verder
Kort

Therapie verandert de hersenen

Lees verder
Column

Lekker belangrijk

Lees verder
Artikel

Vergeettherapie voor nare herinneringen

Lees verder
Artikel

In therapie bij een chatbot

Lees verder
Artikel

Magneettherapie voor psychopaten

Lees verder