Een coach vinden in 4 stappen

Je zou wel meer zelfvertrouwen willen op je werk; advies bij je eerste leidinggevende positie; iemand die meedenkt over je loopbaan. Op zoek naar een coach dus. Maar hoe vind je een geschikte? 4 tips.

Stap 1. Formuleer je verwachtingen

Wat voor iemand zoek je? Iemand die met je meevoelt of juist tegengas geeft? Serieus of liever wat informeler? Iemand die gespecialiseerd is in leiderschap, loopbaanplanning of persoonlijke ontwikkeling?

Stap 2. Vraag rond in je netwerk

Vraag het aan vrienden en collega’s, aan je eigen HR-manager: zijn er coaches met wie zij een positieve ervaring hebben, en waarom?

Stap 3. Check kwalificaties

Is de coach in kwestie geaccrediteerd door een beroepsvereniging voor coaches, zoals de NOBCO, LVSC of ICF? Wat is zijn of haar opleiding en achtergrond? Bij voorkeur heeft een coach een universitaire of (post-)hbo-opleiding op een vakgebied als psychologie of psychotherapie, met tientallen of honderden uren ervaring en supervisie.

Bij wijze van extra check kun je nagaan of de coach gebruikmaakt van evaluatie-instrumenten, zoals de ‘NOBCO coaching monitor’: daarmee worden de voortgang en het eindresultaat van de coaching zo objectief mogelijk vastgelegd.

Stap 4. Voer minstens 2 proefgesprekken

Doorslaggevend is het gevoel dat je tijdens deze kennismaking hebt. Trek zo’n anderhalf uur hiervoor uit. Vragen die je jezelf daarbij kunt stellen, zijn: neemt deze persoon me serieus? Vertrouw ik hem of haar? Kan ik me vinden in de manier waarop deze coach mijn doelen samenvat en interpreteert? Heb ik het gevoel dat hij of zij mij tot inzichten brengt?

Vind jouw ideale coach met Coachfinder

Psychologie Magazine introduceert Coachfinder: een database vol geaccrediteerde coaches. Ons slimme matchingssysteem koppelt jou aan de beste coaches voor jou. Zo wordt een goede coach vinden een makkie.

Zo werkt het:

  • Vul een korte vragenlijst in
  • Krijg 3 suggesties voor coaches
  • Plan kosteloze kennismakingsgesprekken
  • Kies je coach

Deelname verplicht je tot niets.

Neem een kijkje op Coachfinder.nl

auteur

Saskia Decorte

Jawel, ook ik ben (sociaal) psycholoog. Ik werkte eerst als marktonderzoeker en studeerde daarnaast journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

» profiel van Saskia Decorte

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

KOPP-Problematiek

Lees verder
Training

Ontspannen opvoeden

Word de ouder die je wil zijn.

Lees verder
Artikel

Wat je kunt doen voor een goed seksleven – Sue Johnson

Lees verder
Verhaal

In therapie met psychedelische drugs

Lees verder
Artikel

‘In het leven zullen altijd dingen blijven wringen’

Lees verder
Artikel

Lastige types herkennen (en aanpakken) met de Roos van Leary

Lees verder
Advies

Moet ik korte of intensieve therapie volgen?

Lees verder
Artikel

Oogbewegingstherapie voor trauma’s

Lees verder