Rond ons derde leren we zien of iemand wel écht lacht. Dat concluderen Duits-Britse wetenschappers uit een reeks onderzoeken waarin ze 2- tot 5-jarigen telkens twee foto’s toonden van een persoon. Op de ene foto liet die een neplach zien, op de andere een echte lach, dus met rimpeltjes bij de ogen. Aan de kinderen de opdracht de echte lach aan te wijzen of te benoemen. 3- tot 5-jarigen konden dat, 2-jarigen leken het onderscheid nog niet te zien.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Volgens de onderzoekers kunnen kleuters ook de waarde van een echte lach inschatten. Dat concluderen ze uit het feit dat de meeste kinderen de lacher aanwezen als bij de foto’s werd verteld dat het een tweeling betrof van wie de een aardiger was dan de ander. Van wie verwachtten ze vaker stickers te krijgen? 5-jarigen wezen hierbij vaker de lacher aan dan de jongere kinderen, en meisjes deden het ook beter dan jongens.

Onderscheid kunnen maken tussen echt en onecht lachen is een belangrijke vaardigheid. Dit onderzoek betekent dat kinderen dus al jong in staat zijn om de juiste persoon te kunnen kiezen om iets aan te vragen of simpelweg bij in de buurt te zijn.

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-
Young children discriminate genuine from fake smiles […], Evolution and Human Behavior, 2016