Joris Ritsema (39) is skileraar…

‘Als een leerling wil leren om parallel te skiën, met de latten keurig recht naast elkaar, en het lukt maar niet – dat is een grote uitdaging voor me. Ik ontleed alle afzonderlijke handelingen, en bedenk oefeningen om het stap voor stap te leren. Wanneer alle puzzelstukjes uiteindelijk op hun plek vallen en hij of zij de kunst ineens beheerst, krijg ik daar een enorme kick van.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Een dag per week geef ik les op indoorskibanen. Ik ben volledig gefocust op mijn leerlingen. Er is geen ruimte om na te denken over wat ik nog allemaal moet regelen en doen. De rest van de wereld verdwijnt er naar de achtergrond, en dat geldt ook voor de hectiek van mijn cateringbedrijf.

Met mijn collega’s hier is het gezellig. Via de skilessen heb ik toch de bedrijfsuitjes en medewerkersborrels die ik als zelfstandige mis. En na afloop van een lesdag is het werk af. Ik trek de deur achter me dicht en ga met een opgeruimd gevoel naar huis.’

… En cateraar

‘Als ik de hele dag in de keuken heb gestaan en ’s avonds roepen de gasten “Wat heb ik onfatsoenlijk lekker gegeten!” – daar word ik blij van. Het is fijn om iets te creëren waar mensen direct van kunnen genieten. Laatst had ik een prachtige vanilleparfait gemaakt, met gewelde vijgen, pecannoten, portsiroop en steranijs. Subtiele smaken die goed combineerden. Zoals het op de schaal lag, de kleur en de vorm: alles klopte. Daar was ik trots op.

Huwelijken vind ik het leukst. Eten is een belangrijk onderdeel van zo’n bijzondere dag. In de aanloop ernaartoe heb ik veel contact met het bruidspaar, en daardoor maak ik alles van dichtbij mee. Meestal drink ik een borreltje mee na afloop.

Soms heb ik een aantal partijen achtereen, dan werk ik zes dagen achter elkaar achttien uur per dag. De nachten zijn het zwaarst, want ik ben eigenlijk geen nachtbraker. Op die momenten snak ik naar de skibaan.’

Log in om verder te lezen.