Er zijn weinig dingen die meer pijn doen dan scheiden. Toch komen de meeste mensen er uiteindelijk wel weer overheen. Even slikken en weer doorgaan. De mééste mensen – maar niet iedereen.

Waarom je door hardlopen over je liefdesverdriet heenkomt

Waarom je door hardlopen over je liefdesverdriet heenkomt

Ga hardlopen. In het boek Runningtherapie breekt psychiater Bram Bakker een lans voor hardlopen als ...

Lees verder

Woede

Sommigen blijven steken in de pijn. Jaren later hebben ze nog steeds liefdesverdriet. Elke herinnering – de naam valt toevallig, er staat ineens een foto op Facebook – veroorzaakt diepe gevoelens van verdriet, woede en wrok.

Gedoemd te mislukken

Toen onderzoekers van Stanford University mensen met liefdesverdriet vroegen wat ze in de toekomst anders zouden doen, bleek dat sommigen een bijzonder negatief zelfbeeld hadden. Hierdoor gingen ze er vanuit dat eventuele toekomstige relaties ook gedoemd waren te mislukken.

Fundamentele fout

Deze mensen bestempelden zichzelf als té plakkerig, té gevoelig of ze vonden dat ze niet konden communiceren. En ze waren ervan overtuigd dat hun zogenaamde fundamentele fout er ook voor had gezorgd dat hun eerdere relatie was verbroken.

Verstoppen

Met andere woorden: zij koppelen hun hele identiteit aan die ene, negatieve gebeurtenis. Met alle gevolgen van dien: muren optrekken, angst om afgewezen te worden, bang om weggezet te worden als iemand met bagage. Niet voor niets hebben ze de neiging om hun verleden te verstoppen als een vlek die niemand mag zien.

Opvallend was dat alle respondenten zeiden dat ‘afwijzing bij het leven hoort’ en dat je, als je je lessen onthoudt en er in de toekomst iets mee doet, uiteindelijk een leuker mens bent. Maar tussen iets vinden en iets doen zit kennelijk een groot verschil.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Want de mensen die toch al geen hoge pet ophadden van zichzelf dachten niet dat ze boter bij de vis zouden kunnen doen. Kortom: ze wisten wel dat verandering in theorie mogelijk moest zijn, maar ze geloofden dat het in de praktijk voor hen niet weggelegd was.

Het idee niet te kunnen veranderen (even los van de vraag of het zou moeten) noemen de onderzoekers een fixed mindset. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht: want wie gaat er ooit van je houden als je die vlek niet kunt verwijderen? Met andere woorden: ze houden hun eigen negatieve zelfbeeld in stand.

Afwijzing

Met dat gegeven in het achterhoofd legden de onderzoekers hun respondenten een bepaalde situatie voor. In de ene werden ze ‘ineens, na een lange tijd, volkomen onverwacht verlaten door hun partner’.

In de tweede hadden ze ‘sjans met iemand op een feestje, maar achteraf bleek dat een hersenspinsel – die persoon had ze niet zien staan’. Twee manieren van afwijzing dus. De ene zwaar, de ander light.

Mis

Mensen met een fixed mindset (en een negatief zelfbeeld, red.) raakten al in paniek als ze werden afgewezen door een vreemdeling op een feestje. Want, zo beredeneerden ze, er moest wel iets heel erg mis zijn als het zelfs voor buitenstaanders zó duidelijk was.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Evolutie

Maar afwijzing is niet per se een gevolg van je eigen tekortkomingen. Misschien was de flirt uit het voorbeeld wel gelukkig getrouwd of had hij/zij iets te diep in het glaasje gekeken.

En trouwens, misschien val je wel gewoon op de verkeerde. In dat geval kunnen we je het artikel Waarom val ik altijd op de verkeerde? van harte aanbevelen.

Bron: Time