Dit is waarom je nog niet over je ex heen bent

Waarom kan de één een pijnlijke relatiebreuk na verloop van tijd wél achter zich laten en de ander niet? Dat heeft alles te maken met de manier waarop je naar de toekomst kijkt.

Er zijn weinig dingen die meer pijn doen dan scheiden. Toch komen de meeste mensen er uiteindelijk wel weer overheen. Even slikken en weer doorgaan. De mééste mensen – maar niet iedereen.

Artikel

Zo kom je over je liefdesverdriet heen

Liefdesverdriet trekt in het brein dezelfde sporen als griep, depressie en cocaïneverslaving. Je ku...

Lees verder

Woede
Sommigen blijven steken in de pijn. Jaren later hebben ze nog steeds liefdesverdriet. Elke herinnering – de naam valt toevallig, er staat ineens een foto op Facebook – veroorzaakt diepe gevoelens van verdriet, woede en wrok.

Gedoemd te mislukken
Toen onderzoekers van Stanford University mensen met liefdesverdriet vroegen wat ze in de toekomst anders zouden doen, bleek dat sommigen een bijzonder negatief zelfbeeld hadden. Hierdoor gingen ze er vanuit dat eventuele toekomstige relaties ook gedoemd waren te mislukken.

Fundamentele fout
Deze mensen bestempelden zichzelf als té plakkerig, té gevoelig of ze vonden dat ze niet konden communiceren. En ze waren ervan overtuigd dat hun zogenaamde fundamentele fout er ook voor had gezorgd dat hun eerdere relatie was verbroken.

Verstoppen
Met andere woorden: zij koppelen hun hele identiteit aan die ene, negatieve gebeurtenis. Met alle gevolgen van dien: muren optrekken, angst om afgewezen te worden, bang om weggezet te worden als iemand met bagage. Niet voor niets hebben ze de neiging om hun verleden te verstoppen als een vlek die niemand mag zien.

Opvallend was dat alle respondenten zeiden dat ‘afwijzing bij het leven hoort’ en dat je, als je je lessen onthoudt en er in de toekomst iets mee doet, uiteindelijk een leuker mens bent. Maar tussen iets vinden en iets doen zit kennelijk een groot verschil. Want de mensen die toch al geen hoge pet ophadden van zichzelf dachten niet dat ze boter bij de vis zouden kunnen doen. Kortom: ze wisten wel dat verandering in theorie mogelijk moest zijn, maar ze geloofden dat het in de praktijk voor hen niet weggelegd was. Het idee niet te kunnen veranderen (even los van de vraag of het zou moeten) noemen de onderzoekers een fixed mindset. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht: want wie gaat er ooit van je houden als je die vlek niet kunt verwijderen? Met andere woorden: ze houden hun eigen negatieve zelfbeeld in stand.

Artikel

Zo kom je over liefdesverdriet heen

Lees verder

Afwijzing
Met dat gegeven in het achterhoofd legden de onderzoekers hun respondenten een bepaalde situatie voor. In de ene werden ze ‘ineens, na een lange tijd, volkomen onverwacht verlaten door hun partner’. In de tweede hadden ze ‘sjans met iemand op een feestje, maar achteraf bleek dat een hersenspinsel – die persoon had ze niet zien staan’. Twee manieren van afwijzing dus. De ene zwaar, de ander light.

Mis
Mensen met een fixed mindset (en een negatief zelfbeeld, red.) raakten al in paniek als ze werden afgewezen door een vreemdeling op een feestje. Want, zo beredeneerden ze, er moest wel iets heel erg mis zijn als het zelfs voor buitenstaanders zó duidelijk was.

Evolutie
Maar afwijzing is niet per se een gevolg van je eigen tekortkomingen. Misschien was de flirt uit het voorbeeld wel gelukkig getrouwd of had hij/zij iets te diep in het glaasje gekeken. En trouwens, misschien val je wel gewoon op de verkeerde. In dat geval kunnen we je het artikel Waarom val ik altijd op de verkeerde? van harte aanbevelen.

Bron: Time

auteur

Mathilde Hoekstra

» profiel van Mathilde Hoekstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo loods je je kind veilig door een scheiding

Kinderen uit een gebroken gezin lopen een twee keer zo groot risico op psychische en sociale problem...

Lees verder
Advies

‘Mijn dochter is erg jong voor haar leeftijd’

Mijn oudste dochter is 15, maar lijkt in veel opzichten een jaar of 9. Ze mist daardoor de aansluiti...

Lees verder
Advies

Hoe accepteer ik dat ik niet meer kan werken?

Lees verder
Artikel

Hoe vertelt u het de kinderen?

Lees verder
Artikel

Omgaan met je ex

Lees verder
Artikel

Tegenpolen gaan eerder scheiden

Lees verder
Advies

Mijn vriendin accepteert mijn vorige relatie niet

Lees verder
Advies

Kies ik voor mijn vriend of ex?

Lees verder