Er is een lange lijst van kinderen gewurgd door slangen, een vrouw die letterlijk haar gezicht verloor door een chimpansee en mensen die door hun eigen beren zijn opgevreten. Ik vraag me af hoe mensen het in hun hoofd halen zulke dieren in huis te nemen.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Ooit stond ik naast een politieagent in Florida die proces-verbaal opmaakte tegen mensen omdat ze een slang bij zich in de auto hadden terwijl hun jonge kinderen op de achterbank zaten. Terwijl de agent in zijn boekje schreef, verscheen ineens de kop van de slang uit het autoraam. De kop was zo groot als die van een flinke hond en het lichaam erachter was zeker vier meter lang. Ze hadden de anaconda als kleintje gekregen, maar hij was ongemerkt groter en groter geworden totdat ze deze situatie hadden bereikt.

Het houden van ongedomesticeerde dieren gebeurt deels uit naïviteit. Zo’n jonge beer is schattig, denkt men, en zo’n jonge chimpansee met luiers aan is net

zo onweerstaanbaar als een mensenbaby. Maar de chimpansee groeit op en denkt alleen maar aan domineren. Zodra hij ziet dat hij anderen de baas kan, zal hij dat proberen. Mensen trachten hem dan om te kopen: geef hem wat lekkers zodat hij stopt je arm uit de kom te draaien. De chimp ziet dat natuurlijk als beloning en de escalatie is geboren.

En dat is alleen nog maar wat het dier doet met mensen die hij kent. Met onbekenden heeft hij geen enkele remming: jaloersheid en vijandigheid zijn de norm. Niemand lijkt te beseffen dat een mensaap de kracht van tien kerels heeft. Laat ik het verhaal vertellen van een uit een dierentuin ontsnapte orang-oetan. De aap had een bank die langs het pad stond opgepakt en zonder omhaal door een glazen ruit gesmeten. Toen we ter plekke kwamen en de bank wilden terugzetten bleek dat we met vier mannen moeite hadden het ding van de grond te tillen.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Maar er is een andere factor, en dat is het dier als intimidatiemiddel. Ik had ooit een collega met een huis vol giftige slangen. Ze zaten allemaal keurig opgesloten, maar het beeld van een slang valt bij veel mensen gewoon niet goed. Het bezoek zit dan in een woonkamer met al die enge slangen om zich heen en voelt zich onveilig. Is dat misschien de bedoeling? Proberen eigenaars hun stoerheid te bewijzen door macht over andere mensen uit te oefenen?

Het exotische dier maakt ook de eigenaar een beetje exotisch. Alleen jammer dat het zo vaak slecht afloopt, want de meeste apen, tijgers en beren eindigen in een miezerig hok in de kelder of garage. Het kan alleen maar van buitenaf worden schoongemaakt , dus het hele huis stinkt totdat er een ongeval gebeurt en de dieren worden ‘geruimd’. Na een leven als verlengde van de menselijke persoonlijkheid moeten ze dan ook nog deze prijs betalen.[/wpgpremiumcontent]