Dat stress in de kindertijd kan leiden tot een stressgevoelig brein later in het leven, was al bekend. Maar nu is ook aangetoond dat stress en emotionele verwaarlozing in de jeugd de gevoeligheid van de hersenen voor positieve ervaringen kunnen afstompen.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Amerikaanse onderzoekers legden ruim honderd jongeren van 11 tot 15 in een hersenscanner. Daar bleek dat bij jongeren die emotioneel tekort waren gekomen, het ventrale striatum – een gebied diep in het brein dat positieve ervaringen verwerkt en positieve emoties opwekt – minder reageerde op mooie ervaringen dan bij de andere jongeren. Twee jaar later was er nog duidelijker sprake van een verminderde reactie bij deze jongeren. Zij hadden toen ook meer last van depressieve klachten.

De onderzoekers concluderen hieruit dat stress in de vroege jeugd op latere leeftijd kan leiden tot een verminderd vermogen plezier te ervaren. En ook dat kinderen waarmee het aanvankelijk best goed lijkt te gaan, hierdoor na jaren toch stemmingsproblemen kunnen krijgen. Een treurig feit, maar men hoopt dat dit soort inzichten uiteindelijk tot een goede behandeling leidt.

Blunted ventral striatum development in adolescence reflects emotional neglect and predicts depressive symptoms, Biological Psychiatry, november 2015