Over het tragische verhaal van Tim Ribberink, die zelfmoord pleegde omdat hij zijn ‘hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten’ werd, zoals hij in zijn afscheidsbrief schreef, zegt ze:

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

‘Het valt mij op dat niemand iets wist, noch ‘signalen had ontvangen’, aldus twee schoolleiders. Ik geloof zeker dat men oprecht denkt, of hoopt, dat zoiets ‘hier niet gebeurde’. Het is eigenlijk nergens gebeurd, als je de berichten mag geloven.

Maar hier wordt iets cruciaals over het hoofd gezien. Iemand die gepest wordt schaamt zich diep – en zwijgt daarom. Pestprotocollen op school, hoe nuttig en belangrijk ook, doen daar helaas niets aan af.

Ik ben zelf jarenlang gepest op de middelbare school, en naast het isolement en de schade die dat oplevert, is er de schaamte. Je wordt gepest, je hoort er dus écht niet bij – wat een afgang! Ik vertelde al die jaren niets, aan niemand, zelfs niet aan mijn ouders. Hen wilde ik de wetenschap besparen dat ze zo’n nerd, zo’n sukkelige dochter hadden – want dat is wat je zelf bent gaan geloven.

De schaamte ben ik inmiddels voorbij, maar niet het verdriet – bovenal om Tim nu, en zijn ouders.’

Lees hier het verhaal over pesten van Eveline.