Ze hadden elkaar welgeteld twee keer gezien voor zij op het vliegtuig stapte met al haar tassen, en een leven als private chef voor de New Yorkse elite inruilde voor een stille dijk in de polder met een stille man en een totaal overwoekerde tuin.

Ben je introvert, ambivert of extravert?
TEST
Doe de test »

Ben je introvert, ambivert of extravert?

Die tuin hebben ze nu bewoonbaar gemaakt. Tevreden ligt-ie winterklaar te zijn in de lage zon – hun eerste gezamenlijke project. Ze was eigenlijk al zo lang klaar met die hectische stad, vertelde ze toen we haar ontmoetten. Haar sprong in het diepe is een leap of faith, maar het is ook de kans op een ander, rustiger leven.

In zekere zin was 2020 dat voor iedereen. We zagen meer van onze eigen muren dan ooit. We ruimden onze kasten uit, googelden op ‘joggingbroek’ en ‘vloerkleed rond’ en begonnen in oktober al te denken aan een kerstboom.

Toen we Netflix uit hadden, pakten we maar weer eens een boek. Toen we tegen de muren opvlogen, herontdekten we het wandelen. We keken naar de lucht, blauw zonder vliegtuigstrepen. Het was het jaar van de stilte.

Is het een wonder dat introverte mensen dit jaar gemiddeld genomen beter door zijn gekomen dan de meer extraverte types onder ons?

En nog sterker: dat zelfs een aanzienlijk deel van de ambiverten en extraverten het ergens ook wel lekker rustig vindt, dat wegvallen van sociale verplichtingen en drukke buitenshuizigheid? ‘Was het vóór corona allemaal misschien wat te veel van het goede?’ vraagt redacteur Dagmar van der Neut zich terecht af in dit nummer.

Introverten halen minder energie uit sociaal contact. Ze moeten diep ademhalen om moed te vatten voor ‘hee-haaai’-gesprekjes op het schoolplein en knappen juist enorm op van tijd alleen, met de kat op de bank of met de wind in de haren. Dit jaar is de samenleving een stukje opgeschoven in hun richting. En dat werd hoog tijd.

Training Goed zoals je bent
Training

Training Goed zoals je bent

  • Leer jezelf te accepteren
  • Omarm je imperfecties
  • Met psycholoog en zelfacceptatie-expert Marjon Bohré
  • Incl. boek Brené Brown t.w.v. 20,99 cadeau
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Want ergens leek het eenentwintigste-eeuwse leven misschien iets te veel op zo’n New Yorkse dinner party: alles draait om zelfpresentatie en om ons-kent-ons; wie de snedigste grappen maakt, voert het hoogste woord; en niemand heeft echt aandacht voor de geflambeerde flensjes die de chef zo toegewijd heeft staan opstapelen in de keuken.

Geld in overvloed, aandacht te weinig. Geen wonder dat onze bevriende chefkok zo’n intense bevrediging ervaart bij het terugsnoeien van de bramenstruiken langs het weiland.

Deze tijd nodigt uit tot een reis naar binnen. En daarbij is de stillere mens nu eens in het voordeel. Let maar op: 2021 wordt het jaar van de introvert.