‘Wie stopt met leren is oud, of hij nu 20 of 80 is. Wie blijft leren, blijft jong,’ schijnt de Amerikaanse uitvinder Henry Ford ooit gezegd te hebben. En hij had gelijk, tonen allerlei studies aan: nieuwe dingen leren, houdt het brein gezond en verbetert het geheugen.
Het grote aanbod van avond- en deeltijdopleidingen en online trainingen maakt de combinatie van studie, werk en gezin een stuk haalbaarder. Operationeel manager Wendy vertelt bijvoorbeeld over de master Klinische Psychologie die ze naast haar baan volgt. Ook geïnteresseerd in een nieuwe studie? Stel jezelf dan de volgende drie vragen:

1. Kan je het nog?
Kinderen lijken kennis op te zuigen als sponsjes. Dat absorptievermogen hebben volwassenen niet meer. Op je veertigste zal blokken voor een tentamen dus een zwaardere kluif zijn dan op je achttiende. Dit komt omdat je op latere leeftijd minder dopamine aanmaakt. En dit stofje is nodig bij het verwerken en onthouden van nieuwe informatie.
Maar je kracht is dat je al dingen kunt. In begrijpend lezen, essays schrijven of presenteren, ben je nu juist sterker dan toen je een puber was. En door de jaren heen heb je vast al best wat kennis opgedaan die aansluit op de lesstof.

2. Waar word je écht enthousiast van?
Vastberadenheid is een van de belangrijkste factoren voor succes, ontdekte psycholoog Angela Duckworth van de universiteit van Pennsylvania. Zij onderzocht allerlei mensen die iets probeerden te bereiken, van kinderen in een nationale spellingswedstrijd en militairen in opleiding, tot jonge docenten die lesgaven in moeilijke wijken. Telkens weer bleek volharding een belangrijkere voorspeller van hun succes, dan talent, IQ of fysieke gezondheid.
Kies dus een opleiding waar je écht enthousiast van wordt en wapen je tegen tegenslag. Duckworth: ‘Als je een slechte dag hebt, stel jezelf dan de vraag: wat kan ik doen om te zorgen dat het morgen beter gaat?’

3. Hoe maak je er tijd voor?
Is er wel plek in je leven voor een studie? Steun van het thuisfront is een voorwaarde, weet Denise Hulst, coach en schrijver van meerdere boeken over timemanagement. ‘Maar dan nog betekent studeren keuzes maken. Andere leuke dingen moeten even op een lager pitje.’ Om erachter te komen of je dat ervoor overhebt, geeft Hulst de volgende tip: ‘Kijk in je agenda naar je vrije uren en bedenk wat je daarin het liefst doet en of studeren daarbij hoort.’
En vergeet niet om ook vrije tijd in te plannen. Je hebt oplaadmomenten nodig om het studeren vol te houden. Lever in ieder geval geen slaapuren in voor studie-uren, want uit allerlei onderzoek blijkt dat vermoeide mensen minder goed leren.

Ook studeren naast je baan? Masterstudent Klinische Psychologie Wendy (48) doet het al. Lees haar verhaal hieronder.

‘Blijven bewegen, zowel lichamelijk als geestelijk’

Wendy van Groeninge (48) heeft een fulltime baan als operationeel manager. Daarnaast volgt ze de master Klinische Psychologie aan de Open Universiteit.

Ook danst ze en schrijft ze een kinderboek. Enthousiasme en nieuwsgierigheid zijn haar drijfveren.

Van Groeninge: ‘Ik heb altijd veel gedanst en dat doe ik nog steeds. Bewegen is echt mijn dogma. En dan heb ik het niet alleen over lichamelijke, maar ook over geestelijke beweging.’ Dit motiveerde haar ook om weer te gaan studeren, naast haar baan als operationeel manager. Na een bachelor Psychologie rond ze nu bijna haar master Klinische Psychologie af.

De rode draad door haar master is het grote onderzoeksproject Leer te durven van de Open Universiteit, gesubsidieerd door MIND, Fonds Psychische Gezondheid. Als lid van het onderzoeksteam werkte Van Groeninge aan een online variant van een cognitieve gedragstraining voor kinderen met milde angstklachten.

Haar kennis past ze straks ook toe in de praktijk. ‘Ik heb enorm veel zin om parttime voor mezelf te beginnen als counselor/psycholoog, bewegingslessen te geven én meer te gaan schrijven. Het heeft even geduurd, maar alles lijkt nu op een natuurlijke manier samen te komen: studeren, werken, bewegen, schrijven en mensen helpen.’

Lees het hele verhaal van masterstudent Klinische Psychologie Wendy van Groeninge

Meer weten over Psychologie studeren bij de Open Universiteit? Bekijk je mogelijkheden en ontvang een persoonlijk studieadvies