Beginnersgeluk. Ik zie mijn beminde nog zitten, op zijn knieën bij de oude platenspeler in zijn logeerkamer, een stapel platenhoezen naast het geïmproviseerde bed op de grond – de hele avond samen alle liedjes liggen luisteren die zijn schooltijd hadden gekleurd.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Kilometers omrijden om elkaar even tussendoor een kus te kunnen geven. Elke keer dat het stormde een berichtje: ben je veilig thuisgekomen? Ik denk de hele tijd aan je.

Pas als die eerste vlinders beginnen te zakken, ontstaat het begin van vertrouwdheid – en van vertrouwdheid naar vanzelfsprekendheid blijkt vervolgens nog maar een kleine stap. Je doet wat minder moeite. Je draait je ook eens op je andere zij, morgen weer vroeg op.

Psychobiologen kijken daar niet van op. Die roes van verliefdheid zien ze als een staat van vrolijke verstandsverbijstering, bedoeld om muren te slechten op een cocktail van dopamine, adrenaline en endorfine.

Is die ander eenmaal veroverd, dan kan het wel een tandje minder; je kunt tenslotte moeilijk je hele leven functioneren op stomende seks en drie uur slaap.

Wanneer er voldoende chemie is tussen de partners nemen andere liefdeshormonen het na verloop van tijd over van de fladderstofjes. Zo niet, dan verdampt de roze wolk met het teruglopen van de productiecapaciteit.

Het omgekeerde is gelukkig ook waar: met een beetje inzicht in ons chemische fabriekje kun je de hormonale productielijn ook weer aanslingeren. Door samen dingen te doen die je een beetje eng vindt, bijvoorbeeld.

Of door elkaar vaker aan te raken en net wat langer vast te houden zoals vroeger, zodat die haastige kus bij het weggaan weer smaakt naar straks terugkomen. Die kleine dingen brengen iets terug van het beginnersgeluk.

‘Zijn’ we daarmee onze hormonen? Dat is mij veel te simpel – als we diepe menselijke ervaringen reduceren tot de eenvoudige uitkomst van biologische processen houden we alleen stof in onze handen.

We ‘zijn’ niet onze hormonen, zoals we ook niet ons brein zijn, en niet het product van onze opvoeding of ons genenpakket. We zijn dat allemaal een beetje, in een ingewikkelde samenhang die we nooit helemaal zullen begrijpen. Maar de groeiende kennis over die samenhang geeft wel verrassende inzichten.
Daarom in dit nummer: extra veel stofjes.

Verdient je seksleven extra aandacht? Daag jezelf uit met onze online training Meer genieten van seks. Abonnees krijgen 15% korting.