Is ‘dun’ het schoonheidsideaal dankzij beelden in de media?

Onderzoek in afgelegen vissersdorpjes in Nicaragua wijst daar wel op. Twee groepen inwoners kregen foto’s te zien van vrouwen met een verschillende ¬lichaamsbouw.

De inwoners die televisiekeken (naar onder andere Latijns-Amerikaanse soaps en Amerikaanse films met overwegend slanke actrices) bleken dunnere vrouwen aantrekkelijker te vinden dan de inwoners die geen tv hadden. Dat kon wel vijf punten schelen op de Body Mass Index, die wordt berekend op basis van gewicht in verhouding tot lengte.

Zo vond de groep tv-kijkers vrouwen met een BMI van 22 het aantrekkelijkst – wat voor een vrouw van 1,70 meter neerkomt op ongeveer 64 kilo. De niet-tv-kijkers gaven de voorkeur aan vrouwen met een BMI van 27 tot 28 – wat bij dezelfde lengte neerkomt op rond de 79 kilo.

Television consumption drives perceptions of female body attractiveness in a population undergoing technological transition, Journal of Personality and Social Psychology, december 2019

Werkt microdoseren met psychedelica?

Het innemen van lage doses psychedelica – met name psilocybine (paddo’s) en lsd – wordt steeds populairder. Het zou creatiever en productiever maken en helpen tegen depressies en angsten. Of dat ook echt zo is, staat helaas nog niet vast wegens een gebrek aan goed onderzoek.

Want hoewel psychedelica in jaren ‘50 van de vorige eeuw regelmatig werden ingezet bij depressie, angststoornissen, verslaving en andere aandoeningen, werden ze in 1966 verboden. Pas recent is het onderzoek naar de effecten opnieuw opgepakt.

Log in om verder te lezen.