6 vuistregels voor een open gesprek met je partner

Partners die onderling open bespreken wat hen bezighoudt, ontvangen meer steun en troost van elkaar. Ze hebben bovendien minder lichamelijk klachten. Maar hoe doe je dat op een goede manier? 6 tips voor een open gesprek.

cijfer eenOnderzoek je motieven
Ben je bang om je kwetsbaar op te stellen, of dat de ander kritiek op je zal hebben en je zal veroordelen? Dan is het goed om dat moeilijke gesprek tóch te beginnen, blijkt uit onderzoek. Zwijg je echter liever om daarmee de relatie te beschermen, kan de kwestie laten rusten de relatie juist goed doen.

cijfer tweeIs het onderwerp het waard?
Is het onderwerp van gesprek belangrijk genoeg voor de algehele kwaliteit van de relatie? Erger je je aan een gewoonte van de ander maar zou je hem diep kunnen kwetsen als je erover begint? Laat het dan zitten. Realiseer je ook dat de ander heel anders kan denken over hoe gevoelig het onderwerp ligt. Een manier om dit te peilen is het gesprek met een minder persoonlijk voorbeeld beginnen, zoals: “Mijn vroegere buurvrouw heeft ooit een abortus ondergaan.”

cijfer drieKies een goed moment
Als de ander gestrest thuiskomt van zijn werk? Slechte timing. Wacht liever tot je gesprekspartner uitgerust is en tijd heeft, want dan zal hij meer bereid zijn tot een open gesprek. Ook je eigen gemoedstoestand is van belang: al ben je verdrietig, boos of angstig, die emoties staan verstandig praten in de weg. Beheers jezelf dus en wacht op een beter moment.

cijfer vierDe ander moet ook willen
Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich door de ander onder druk gezet voelen om ergens over te praten daardoor minder tevreden zijn met de relatie. Maar als beide partijen het erover eens zijn dat een onderwerp al dan niet besproken moet worden, dan tast het de relatie niet aan. Niet pushen, dus.

cijfer vijfHoud het luchtig
Taboeonderwerpen zijn meestal niet de vrolijkste, maar gebruik waar mogelijk milde humor – dat kan de zwaarte van het gesprek verlichten en een mooie uitlaatklep zijn voor vervelende gevoelens.

cijfer zesPraat vanuit je eigen bezorgdheid
Wees tactvol, toon respect en geef aan waarom het voor jou belangrijk is om het onderwerp te bespreken. Laat merken dat je om de ander geeft, wat het onderwerp met je doet, en waarom het jou in de weg zit. Zoals Caughlin zegt: ‘Op die manier kun je heel veel zeggen.’

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo praat je met hem

‘Hij geeft van die korte antwoorden.’ ‘Hij luistert niet naar wat ik zeg.’ Vrouwen hebben va...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Zeven zinvolle zaterdagen

De zaterdag gaat meestal op aan hockeyles, huiswerk en kamer opruimen. Maar wat als je hem ook voor ...

Lees verder
Advies

Spanningen tussen mijn vriend en puberdochter

Lees verder
Advies

Hij geeft nooit zijn ongelijk toe

Lees verder
Advies

Ik praat te veel

Lees verder
Advies

Onze dochter is al jaren te dik

Lees verder
Artikel

Gesprekstips van het brein

Lees verder
Artikel

Psychologische oorlogvoering

Lees verder