6 tips voor een open gesprek met je partner

1. Onderzoek je motieven

Ben je bang om je kwetsbaar op te stellen, of dat de ander kritiek op je zal hebben en je zal veroordelen? Dan is het goed om dat moeilijke gesprek tóch te beginnen, blijkt uit onderzoek. Zwijg je echter liever om daarmee de relatie te beschermen, kan de kwestie laten rusten de relatie juist goed doen.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

2. Is het onderwerp het waard?

Is het onderwerp van gesprek belangrijk genoeg voor de algehele kwaliteit van de relatie? Erger je je aan een gewoonte van de ander maar zou je hem diep kunnen kwetsen als je erover begint? Laat het dan zitten. Realiseer je ook dat de ander heel anders kan denken over hoe gevoelig het onderwerp ligt. Een manier om dit te peilen is het gesprek met een minder persoonlijk voorbeeld beginnen, zoals: “Mijn vroegere buurvrouw heeft ooit een abortus ondergaan.”

3. Kies een goed moment

Als de ander gestrest thuiskomt van zijn werk? Slechte timing. Wacht liever tot je gesprekspartner uitgerust is en tijd heeft, want dan zal hij meer bereid zijn tot een open gesprek. Ook je eigen gemoedstoestand is van belang: al ben je verdrietig, boos of angstig, die emoties staan verstandig praten in de weg. Beheers jezelf dus en wacht op een beter moment.

4. De ander moet ook willen

Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich door de ander onder druk gezet voelen om ergens over te praten daardoor minder tevreden zijn met de relatie. Maar als beide partijen het erover eens zijn dat een onderwerp al dan niet besproken moet worden, dan tast het de relatie niet aan. Niet pushen, dus.

5. Houd het luchtig

Taboeonderwerpen zijn meestal niet de vrolijkste, maar gebruik waar mogelijk milde humor – dat kan de zwaarte van het gesprek verlichten en een mooie uitlaatklep zijn voor vervelende gevoelens.

Training Versterk je relatie
Training

Training Versterk je relatie

  • Leer kijken naar je relatiepatronen
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Ook in je eentje te volgen
Bekijk de training
Nu maar
55,-

6. Praat vanuit je eigen bezorgdheid

Wees tactvol, toon respect en geef aan waarom het voor jou belangrijk is om het onderwerp te bespreken. Laat merken dat je om de ander geeft, wat het onderwerp met je doet, en waarom het jou in de weg zit. Zoals Caughlin zegt: ‘Op die manier kun je heel veel zeggen.’