‘En daten kan ook al niet,’ beklaagde ik me bij vriendinnen, toen we het hadden over wat er op het moment allemaal wel en niet meer kan. Maar niets bleek minder waar. Juist in een periode waarin flirten bij de koffieautomaat en tot diep in de nacht dansen onmogelijk is, vond ik de liefde. En eigenlijk is dat best logisch.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

 • Leer elkaar écht zien en begrijpen
 • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
 • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
 • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

5 redenen om juist nu te daten

1. Je doet samen andere dingen

Omdat het nachtleven zo goed als stilligt, is er meer ruimte om samen de diepte in te gaan en dat is een voordeel wanneer je iemand beter wilt leren kennen, zegt psycholoog en singlecoach Meinou Lambeck.

‘Tijdens een date ga je nu eerder wandelen dan naar een concert of een bomvolle kroeg en zo kom je tot andere gesprekken.’

2. Exclusiviteit is van levensbelang

De huidige situatie dwingt je om extra kritisch naar je sociale kring te kijken en je dateleven hoort daar ook bij. In plaats van eerst een paar maanden aan te rommelen en met diverse mensen te daten, word je allebei gedwongen om op één paard te wedden.

‘Wie achterdeurtjes openhoudt, kan zich ook niet echt verbinden,’ stelt Lambeck. ‘Dat brengt een opbloeiende relatie sneller om zeep. Eerder voor iemand moeten gaan kan dus een voordeel zijn.’

3. Je ervaart meer noodzaak

Een crisis als deze gooit veel overhoop en dat dwingt ons om eens goed naar binnen te keren, zeker omdat vluchten in een volle sociale agenda minder goed kan. Je hebt dus meer rust en reden om je eigen patronen te onderzoeken.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

 • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
 • Ontdek welk relatietype je bent
 • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Lambeck: ‘In mijn praktijk zie ik mensen met bindingsangst die er nu wel voor gaan. Na maanden van alleen op de bank zitten waarbij ze veelvuldig op zichzelf hebben gereflecteerd, durven ze ineens de stap te wagen. Juist omdat ze zien dat al die vrijheid ook niet zaligmakend is.’

4. Je hebt geen smoesjes nodig

Letterlijk afstand moeten houden blijkt een fijne bijvangst voor mensen die wat huiverig zijn om te daten. Contact leggen via een dating-app is één, maar een daadwerkelijke date is een ander verhaal. Nu kun je zonder smoesjes langzaamaan doen.

Lambeck: ‘Het is legitiem om voorzichtig te zijn. Eerst chatten, daarna eens veilig vanaf je eigen bank videobellen en dan pas afspreken is voor veel mensen een prettige opbouw.’

Een bijkomend voordeel is volgens Lambeck dat de verwachtingen nu anders zijn. ‘Wanneer iemand een uur verderop woont en helemaal jouw kant op komt, is het lastig om het kort te houden. Met (video)bellen kun je met goed fatsoen na een kwartiertje weer ophangen als het niet klikt. Ook na deze periode is dit overigens een prima eerste stap voordat je live gaat daten.’

5. Je kunt het zoenen makkelijker uitstellen

Lambeck: ‘Ik heb een praktijk in Utrecht en spreek veel singles uit de Randstad. Het valt me op dat veel mensen in het Westen ervan uitgaan dat het wel niets zal worden als er niet binnen twee dates gezoend is. In andere delen van het land leeft die overtuiging veel minder.

Training Versterk je relatie
Training

Training Versterk je relatie

 • Leer kijken naar je relatiepatronen
 • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
 • Ook in je eentje te volgen
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Ook dat is een voordeel van nu daten: je hebt een goede reden om niet heel snel aan fysieke intimiteit te beginnen. Je kunt elkaar eerst rustig leren kennen.’

Zeg er meteen aan het begin iets luchtigs over, zoals: ‘Ik zoen nu niet vanwege de maatregelen.’ Of gewoonweg: ‘Ik zoen nooit op de eerste date.’ Dan hoeven mensen zich ook niet afgewezen te voelen. Bovendien haalt het de druk eraf en dat is prettig.

Van single naar samen

De online training ‘Van single naar samen’ van psycholoog en singlecoach Meinou Lambeck biedt inzicht in de manier waarop je omgaat met (potentiële) partners. Je leert belemmerende denkpatronen herkennen en doorbreken en krijgt er meer vertrouwen in dat je een leuke relatie zult krijgen. Met oefeningen, tips en video’s over hoe je de volgende datingstap kunt zetten. Hieronder vind je een voorproefje.

Oefening: Wat zijn je relatiewaarden?

Wat mogen we eigenlijk verwachten van de liefde? Wat zijn realistische eisen voor een fijne, stabiele relatie? Meinou Lambeck: ‘Er moet zowel seksuele aantrekkingskracht als vriendschap zijn. Verder zijn onder meer vertrouwen, aandacht en verbondenheid belangrijk. Dat je nu op veel vlakken rustig aan moet doen, is gunstig: die dingen hebben tijd nodig.’

Aan de andere kant is het ook geen goed idee om maar aan iemand te blijven plakken omdat je niet (meer) alleen wilt zijn in deze tijden. Door je relatiewaarden nader te onderzoeken, kun je beter inschatten of het er met iemand inzit of niet. Dat doe je zo:

 1. Denk na over wat je de afgelopen tijd ontdekt hebt. Ben je erachter gekomen wat belangrijk voor je is? Wat mis je in je leven? En wat betekent dit voor je?
 2. Maak nu een lijstje van alle dingen die je graag zou zien bij een partner. Bijvoorbeeld: hij/zij is langer dan ik, is sportief, heeft een goede baan.
 3. Reflecteer op eerdere relaties of denk aan die van andere stellen. Beschrijf welke dingen voor jou een relatie fijn en bevredigend maken. Tijdens corona, maar ook over vijf jaar. Bijvoorbeeld: dezelfde idealen hebben, elkaar veel ruimte geven, stabiliteit, afwisseling.

De punten op het laatste lijstje zijn je relatiewaarden. Vergelijk ze eens met de punten op het lijstje daarboven, je partnerwaarden. Zijn die ook noodzakelijk voor een gelukkige relatie?

Waarschijnlijk veel minder, want een goede en fijne relatie gaat vooral over wat er tussen jullie is en niet zozeer over of de ander aan alle eisen voldoet. Onderzoek bij een volgende date eens of je meer op basis van je relatiewaarden naar een potentiële partner kunt kijken. Wat is er tussen óns?

Door die bril is de man of vrouw die weliswaar woest aantrekkelijk is, maar met wie je niet kunt lachen, misschien snel passé. En andersom kan degene die niet 100 procent aan je lijstje met partnerwaarden voldoet, maar wél veel heeft van je relatiewaardenlijstje, de moeite van een tweede date waard zijn.