Je krijgt vernieuwende inzichten. Hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn geeft adviezen om precies dát deel van de hersenen – de executieve functies – te versterken waarmee je de kans vergroot om je doelen te bereiken. Vaak zit onze drang naar genot namelijk in de weg om te slagen in onze voornemens. Terwijl we daarvoor juist moeten kunnen afzien. Het trainen van executieve functies helpt weerstand te bieden. Deze insteek maakt het boek interessant en heel anders dan de vele andere boeken over het bereiken van doelen.

Het boek geeft allerhande praktische oefeningen
en opdrachten om je executieve functies te versterken. Bijvoorbeeld het formuleren van ‘implementatie-intenties’, voor het geval je een obstakel tegenkomt op weg naar je doel: ‘als X gebeurt, dan doe ik Y’. Ook leer je je doelen scherp te formuleren, te plannen en de voortgang te bewaken.

De auteur houdt je een behulpzame
spiegel voor. Mensen kunnen onbedoeld hun executieve functies op allerlei manieren ondermijnen. Bijvoorbeeld door moral licensing: het goedpraten van ‘slecht’ gedrag. Zoals: ‘Ik heb de hele dag weinig gegeten dus mag ik vanavond wel een vette hap.’ Jezelf daarop betrappen helpt je te bereiken wat je wilt.