Je leert onderscheid maken tussen gezond en ongezond perfectionisme. Er is niets mis met het verlangen om iets goed te doen. Het streven naar perfectie wordt pas ongezond als je het alleen maar doet uit angst anders niet goed genoeg te zijn.

TEST
Doe de test »

Hoe (on)gezond is je perfectionisme?

Je leert relativeren door te kijken naar de oorzaken van ‘perfectiestress’. Als je begrijpt hoe je bent gevormd door opvoeding, school en maatschappij, kun je beter afstand nemen van ongezonde prestatiedrang. Misschien kreeg je wel de boodschap mee dat je alleen maar deugt als je hoge cijfers haalt op school en geen fouten maakt, of leef je tussen mensen die elkaar voornamelijk beoordelen op wat ze presteren. Als je je daarvan losmaakt, krijg je misschien meer oog voor liefde en plezier.

Je krijgt concrete tips om faalangst aan te pakken. Lach eens om al die hooggespannen eisen die je aan jezelf stelt. Schrijf op wat je allemaal van jezelf moet en download de app Talking Tom Cat. Als je vervolgens hardop zegt wat je allemaal van jezelf eist, praat Tom de kat je met een hoog stemmetje na. Geheid dat je in de lach schiet. Zo neem je makkelijker afstand van je dwanggedachten over presteren. Dat geeft ruimte om je aandacht te richten op wat echt belangrijk voor je is.

Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach
Remko van der Drift, Proberen lukt altijd. Stop perfectiestress, train je faalspieren, AnderZ, € 22,50