Je leert waarom het belangrijk is om met aandacht te leven

Gewoonlijk dwaalt onze aandacht de helft van de tijd af van een taak, laat onderzoek zien. Jammer, want met meer aandacht werkt het geheugen beter, ervaren we minder stress en presteren we beter, aldus hoogleraar psychologie Amishi Jha. Dat wil niet zeggen dat je permanent op details gefocust moet zijn. Er is ook aandacht voor het geheel nodig. In Peak mind leer je alle facetten van aandacht te optimaliseren.

Je ontdekt hoe je beter bij de les blijft

Dat kan met eenvoudige oefeningen, aldus Jha. Door tijdens meditatie je aandacht steeds terug te brengen bij je ademhaling, train je je aandacht om als een zaklamp in het hier-en-nu te blijven. Of je stelt je voor dat je geest een rivier is: je staat aan de oever en slaat gade wat er nu weer opduikt uit het water. Je aandacht functioneert dan als een schijnwerper, belicht de dingen zonder eraan vast te kleven. Deze push-ups voor de geest werken vooral als je ze minstens vijf dagen per week doet.

Je gaat ervaren hoe een aandachtiger leven gelukkiger maakt

Dankzij aandacht kun je tijdreizen: je kunt door gelukkige herinneringen bladeren en er een uitkiezen, die opnieuw beleven en ervan genieten. Aandacht voor het hier-en-nu is een manier om stress en sombere gevoelens te verdrijven, en om verbinding te maken met anderen. Kortom: aandacht maakt je leven mooier en gelukkiger.

Amishi Jha, Peak mind. De nieuwe wetenschap van focus en concentratie, Ten Have, € 24,99