In 1962 trouwt Carry met de man op wie ze stapelverliefd is. In 1990 ontdekt ze dat haar man al twintig jaar een verhouding heeft. Hij ontkent het niet, maar stelt haar wel gerust: het overspel is beëindigd, weliswaar niet door hem maar door de vriendin. Carry weet meteen dat ze nooit meer van deze man zal kunnen houden. Toch blijft ze bij hem: om de kinderen, omdat hij dreigt zichzelf iets aan te doen als ze het ­huwelijk opbreekt, om redenen die ze zelf misschien niet benoemen kan. Ze blijft voor hem zorgen, al zal ze nooit meer zijn bed opmaken.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
195,-

In De kleine hel van journaliste Marijke Hilhorst komen acht vrouwen aan het woord die hun huwelijk totaal onverwacht zien eindigen in een drama van bedrog en ontrouw. De aard van het bedrog varieert, maar de reacties van de vrouwen vertonen grote overeenkomsten: het aan flarden gescheurde zelfrespect, de opeenvolgende stadia van fysieke pijn, woede, verdriet en rouw, de overpeinzing dat het makkelijker te verdragen was geweest als hun man was overleden. Ook bij het herstel na de scheiding – waar het in de meeste gevallen op uitloopt – vallen overeenkomsten op: het belang van een goede vriendenkring, het geleidelijk leren waarderen van de vrijheid, en de behoefte aan een nieuwe partner.

Het is jammer dat Hilhorst weinig doet om van de verhalen meer te maken dan een optelsom van toevallige persoonlijke ervaringen. De kleine hel is daardoor eerder herkenbaar dan verrassend. Het opmerkelijkst is misschien wel de botheid en lafheid waarmee veel overspelige mannen het op ontdekking laten aankomen om pas dan te vertrekken.

Wat ook in veel verhalen terugkomt, is de weigering van de bedrogen vrouwen om het als goed ervaren huwelijksverleden bij de vuilnis te zetten, ook als de trouweloze echtgenoot achteloos op het gedeelde geluk afdingt met een ‘het was al jaren niks met jou’.

‘Trouw,’ schreef Milan Kundera ooit, ‘geeft eenheid aan levens die anders in duizenden stukjes (…) uiteen zouden vallen.’ De kleine hel laat zien hoe het acht vrouwen jaren kostte om de stukken weer enigszins aan elkaar te lijmen.

– Marijke Hilhorst, De kleine hel, Augustus, € 15,-