De vraag

Wat doe ik verkeerd? Ik raak steeds vrienden kwijt

Beste Ursela,
Al enkele malen is het mij overkomen dat een vriendschap stopt (en meestal dan ook alle contact) omdat ik niet bereid ben om ‘het achterste van mijn tong te laten zien’. Volgens mij komt dit omdat de meeste mensen niet kunnen luisteren en vergeten en dus altijd, of met een oplossing komen (en ik wil niet dat iemand anders mijn leven regelt) of er later altijd op willen terugkomen (waardoor ik mij dan schaam).

Ikzelf zal nooit ongevraagd mijn mening geven maar probeer de gevoelens van iemand anders wel te valideren. Is het echt nodig om al je problemen en gevoelens op tafel te leggen? Wat doe ik verkeerd?
Groeten van Mik

Het advies

Ursela van Stekelenburg


Beste Mik,
Ik begrijp heel goed wat je bedoelt. Toch vraag ik mij nog even af of een vriendschap/contact wel stopt vanwege het gegeven dat je niet bereid bent het ‘achterste van je tong te laten zien’. Zou daar niet nog een andere reden voor aan te halen zijn?

Mocht je ervan overtuigd zijn dat jouw terughoudendheid niet op prijs wordt gesteld, dan wil ik je graag op het hart drukken dat je zeker ‘niets verkeerd doet’. Want als jij er geen goed gevoel bij hebt je gevoelens en problemen op tafel te leggen, dan moet je dat zeker niet doen. Het is heel verstandig alleen die dingen te doen waar jij achterstaat. Dus, als iets niet goed voelt, alle respect daarvoor. Wel kan het zo zijn dat mensen die dicht bij jou staan en die van je houden, je graag willen begrijpen en willen helpen. Een zekere geslotenheid van jouw kant kan dan voor hen heel moeilijk zijn.

Dus, het is van belang na te gaan om welke personen het in je omgeving gaat en wat hen werkelijk drijft om jouw gevoelens en problemen te willen weten/kennen. Verder is het belangrijk je te omringen met die mensen die jouw wensen respecteren, die bereid zijn empathisch te luisteren en die niet direct oplossingsgericht reageren, hoe goed bedoeld ook. Dit laatste kun je natuurlijk altijd kenbaar maken.

Mik, blijf altijd dicht bij jezelf en met de ‘juiste mensen’ in je vriendenkring komt/gaat het zeker goed!

Hartelijke groet,
Ursela van StekelenburgDit vind je misschien ook interessant

Kort

Waarop kiest je kind vriendjes?

Na een dag spelen op de camping laat je kind trots zijn nieuwe vriend(innet)je zien. Waarom raakt hi...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Gezond leven? Stel jezelf een sociaal doel

Wil je na de vakantie gezonder gaan leven? De kans van slagen is groter als je een niet-egoïstisch ...

Lees verder
Artikel

Apenmaatjes

Lees verder
Advies

Ik wil naar het huwelijk van mijn ex

Lees verder
Advies

Teleurgesteld 
in vriendschap

Lees verder
Kort

Vrienden als wondermiddel

Lees verder
Artikel

Tactvol reageren: hoe doe je dat?

Lees verder
Advies

Het contact met mijn vriendinnen is verbroken en ik mis ze zo

Lees verder