De vraag

Mijn vriendin negeert me bij vlagen volledig

Sinds kort heb ik een relatie met een vrouw, die in een vorige relatie nogal verwaarloosd is door haar partner. Ze heeft daardoor moeite om zich verbaal te uiten. Zelfs via Whatsapp vindt ze het moeilijk om te laten weten dat ze van me houdt of dat ze me mist. Wanneer we samen zijn gaat alles best goed en laat ze echt merken dat ze om me geeft.

De dagen dat we niet samen zijn laat ze echter helemaal niks horen. Als ik haar berichtjes stuur negeert ze deze en krijg ik geen enkel teken van genegenheid van haar kant. Ze geeft aan de hele dag te druk bezig te zijn, maar vrienden krijgen de hele dag door wel een reactie. Soms hoor ik dagen niks van haar en hierdoor raak ik gespannen. Ik vraag me dan af of ik iets gezegd of gedaan heb, waardoor ze boos is en of ze eigenlijk wel van me houdt.

Ik eet slecht en slaap weinig, maar als we dan weer afspreken is ze heel blij om me te zien en hebben we weer een hele leuke dag samen. Vrienden om me heen geven aan dat dit geen gezonde relatie is. Zij zeggen dat je in een succesvolle relatie ook aandacht aan elkaar schenkt als je niet samen bent, door af en toe te bellen of berichtjes te sturen, maar ik twijfel heel sterk of ik dit wel van haar mag vragen?

Misschien is haar gedrag helemaal niet zo abnormaal en ben ik degene die te heftig reageert door hier niet mee om te kunnen gaan? Ikzelf, zoals de meeste mensen in een nieuwe relatie, ben heel erg verliefd en uit dit dan ook richting haar. Hoe maak ik dit probleem bespreekbaar, ze wordt nogal boos als ik dit probeer aan te kaarten? Of heeft deze relatie geen kans van slagen?

Het advies

Alfons Vansteenwegen

Liefdesprofessor

Eerst wil ik je zeggen dat je heel erg verliefd lijkt te zijn! Op zich is dat heerlijk, maar verliefdheid is ook een oogziekte. Je ziet de ander doorheen je wensen! Dus wacht nog even om te beslissen of je met deze vrouw kunt leven.

Jullie verschillen in de mate waarin je met elkaar communiceert. Jij bent meer open en aanklampend, zij meer gesloten en afstandelijk.

Als jij daaronder lijdt, kun je dat ook aan haar meedelen. Niet in de zin van ‘Jij reageert zo weinig, jij bent zo afstandelijk’! Wat je wél kunt doen is jouw behoefte aan meer contact en aandacht aan haar meedelen: ‘Ik heb dat nodig. Ik zou zo graag willen dat je… Ik verlang zo naar meer contact…’

Het is aan haar om te zien of ze jou dat kan geven of niet. Daarna moet jij uitmaken of je daarmee tevreden bent of niet. Geef haar ook rustig de kans om je duidelijk te maken van waaruit ze zo anders reageert. Als je dat goed beluistert, kun je misschien gemakkelijker omgaan met de afstand tussen jullie beiden. Dit alles vraagt heel wat geduld en tijd!

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Maureen Luyens en Alfons Vansteenwegen: ‘Verliefdheid is niet nodig’

'Hét grote misverstand onder veel jonge mensen is dat je het in een relatie van verliefdheid moet h...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Artikel

Liefdesjunkies: ‘Het is net als roken. Je weet dat het slecht voor je is en toch doe je het.’

Lees verder
Advies

Ik erger me alleen aan mannen

Lees verder
Advies

Is hij wel de ware?

Lees verder
Artikel

Venus en Mars: Romantiek uit de jaren vijftig

Lees verder
Advies

Is hij de ware voor mij?

Lees verder
Artikel

Chemie van de liefde

Lees verder