Kan je gewicht toenemen zonder dat je meer eet?

Beste Tatjana,
Mijn dochter was 5 jaar toen haar vader ons verliet. Zij kon niet zelf bij eten komen en haar eetpatroon is niet veranderd. Binnen een half jaar is zij nu een stuk zwaarder geworden. Het is een echte binnenvetter en nu (ze is 17 jaar) praat ze nog steeds nergens over en ze wil dat ook niet. Ze is nog steeds te zwaar zonder dat ze veel eet.

Margreet

Ons advies

Beste Margreet,
Je wordt zwaar als je meer eet dan je lichaam nodig heeft - dus als je óf te weinig beweegt, óf te veel eet. Dus ook als je van de ene op de andere dag systematisch minder gaat bewegen, kun je, bij een gelijkblijvend, eetpatroon zwaarder worden.

Maar bij uw dochter lijkt mij wat anders aan de hand, want uit uw verhaal maak ik op dat het verlaten van haar vader hard bij haar is aangekomen. Normaliter gaan mensen bij een ernstige negatieve ervaring minder eten. Maar vooral jonge meisjes die op jonge leeftijd een belangrijke ander moeten missen laten, in samenhang met een bepaalde genetische aanleg (een veelvoorkomend polymorphisme in het serotonine transporter gen 5HTTLPR) de niet-normale stressreactie zien: behalve dat zij veel slapen, hebben zij vooral ’s avonds behoefte aan eten en komen langzaam aan.

Herkent u dat, dat uw dochter vooral ’s avonds zin in eten heeft (vooral voedsel dat rijk is aan koolhydraten)? En dat uw dochter veel slaapt zonder dat zij daardoor goed uitgerust raakt? Ook mensen die aan winterdepressie lijden laten de abnormale stressreactie zien, en daar helpt lichttherapie goed tegen. Misschien een tip voor uw dochter vooral in de winter te zorgen voor voldoende daglicht? De training ‘Denk je slank' zou voor u dochter een eerste stap kunnen zijn met haar gevoelens in contact te komen, en meer positieve gevoelens te ontwikkelen.

Groet, Tatjana van Strien


  • Psycholoog Tatjana van Strien, van de Radboud Universiteit Nijmegen, is deskundige op het gebied van overgewicht, eetgedrag en afvallen. Neem een kijkje op haar site.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Eet je slim

Wat we eten heeft direct invloed op het functioneren van ons brein. Brandstof hebben de hersenen nod...

Lees verder
Column

Dochters

Kijk, daar in het midden zit mijn oma. Het is haar negentigste verjaardag, in de keuken staat de doo...

Lees verder
Artikel

De broers en zussen van de dwangstoornis

Lees verder
Kort

Dag Prozac, hallo bacterie

Lees verder
Verhaal

Weg met die buik

Lees verder
Artikel

Zoetekauwen vatbaar voor alcoholisme

Lees verder
Advies

Heeft mijn stiefdochter een eetstoornis?

Lees verder
Interview

Schrijfster Charlotte van Drimmelen over de emoties die het leven kleur geven

Lees verder