De vraag

Ik hou graag afstand van mijn moeder

Geachte mevrouw Freud,
De situatie in een notendop: mijn ouders scheidden toen ik 10 was. Op mijn 13de ging ik bij mijn vader en stiefmoeder wonen, omdat mijn moeder MS heeft en niet voor ons kon zorgen. Vanuit mijn moeder was er geen vijandigheid richting mijn vader en stiefmoeder. Mijn stiefmoeder daarentegen zette me erg tegen mijn moeder op. Ze vertelde me bijvoorbeeld dat mijn moeder mij een rotkind vond en blij was van me af te zijn, en maakte me wijs dat wat mijn moeder voor me voelde geen echte liefde was. Dat werkte en ik heb van mijn 18e tot mijn 24e geen contact met haar gehad.

Toen ik het contact weer ging zoeken ontdekte ik wat een geweldige vrouw ze is, die bewust niet hard aan mij trok omdat dat nog moeilijker voor mij zou zijn. Ze geeft me het gevoel dat ze onvoorwaardelijk van me houdt, ze steunt me en laat me vrij, terwijl ze ook laat weten hoe gek ze op me is. Inmiddels heb ik geen contact meer met vader en stiefmoeder, die het niet konden verteren dat ik wel contact met mijn moeder heb.

Mijn moeder zoekt graag contact door over problemen of over het verleden te praten. Ze is wijs en kan me echt wel helpen als ik daarom vraag. Maar mij benauwt het nog steeds als ze probeert gevoelige onderwerpen aan te snijden. Ook uitgebreid een knuffel geven, wat ze graag wil, benauwt me. Eigenlijk heb ik moeite met het hele idee van een (nog) intiemer contact.

Het is echt een heel primair gevoel van afweren. Daarnaast erger ik me af en toe aan haar (ze zegt veel dingen over haarzelf die niet waar zijn, zoals dat ze heel bescheiden is ;-), maar ik heb het idee dat dat op zich niet gek is.

Mijn vraag: die benauwdheid, die afstand die ik graag bewaar, dat afweren, voelt niet prettig. Het gevoel an sich is al niet fijn, maar daarnaast voel ik me schuldig tegenover mijn moeder, vind ik het vervelend dat er situaties ontstaan waarin ik haar afwijs. Ik heb het idee dat het anders kan. Hoe kom ik, linksom of rechtsom, hiervan af?

Groeten van Eva

Het advies

Expert

Iki Freud

Beste Eva,
Deze stiefmoeder doet haar benaming helemaal eer aan! Zij is afgunstig op een invalide vrouw, die blijkbaar goed begrepen heeft dat zij als partner niet kon voldoen, dat is wijs van haar. Er is kennelijk veel verstoord geraakt door de lange onderbreking in het contact en dat is niet zomaar te repareren. Dat nemen jullie allebei iets te licht op vermoed ik.

Er was natuurlijk boosheid van beide kanten die nu coûte que coûte verzwegen moet worden en dat werkt niet. Het onechte kan er alleen afgaan als die boosheid openlijk besproken kan worden. Het hebben van een invalide moeder is trouwens een probleem op zich dat vaak onderschat wordt. Het is bijvoorbeeld taboe om boos te zijn op een invalide en die invalide maakt daar van haar kant meestal onbewust ook goed gebruik van. Secondaire ziektewinst heet dat.

vriendelijke groet,
Iki FreudIki Freud (1937) is psychoanalytica in Amsterdam. Ze was jarenlang als psycholoog en psychoanalytica verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment is ze vrijgevestigd psychotherapeut.

Haar belangrijkste Nederlandse publicaties zijn:

  • Electra. De moeizame relatie tussen moeders en dochters. Rainbow Pockets
  • Electra. Het drama van de moeder dochterrelatie. Van Gennep
  • Mannen en moeders, De levenslange worsteling van zonen met hun moeders,
    Rainbow Delphi

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

De relatie met de moeder van mijn stiefdochter is geëscalee...

Lees verder
Advies

De relatie met de moeder van mijn stiefdochter is geëscalee...

Lees verder
Artikel

Drie ervaringsdeskundigen over psychoanalyse: ‘Mijn th...

Bij psychoanalyse denk je al snel aan Freud, ongemakkelijke stiltes en eindeloos wroeten in je jeugd...
Lees verder
Artikel

Drie ervaringsdeskundigen over psychoanalyse: ‘Mijn th...

Bij psychoanalyse denk je al snel aan Freud, ongemakkelijke stiltes en eindeloos wroeten in je jeugd...
Lees verder
Artikel

Bonusfamilie

Als een van je ouders een nieuw gezin sticht, krijg je er zomaar familieleden bij. Dat kan leiden to...
Lees verder
Interview

Alex Boogers over zijn bijzondere afkomst: ‘Alles in mijn ...

Schrijver Alex Boogers (47) groeide op in een gewelddadig arbeidersgezin. Boogers wilde niet leven a...
Lees verder
Interview

‘Mijn echte moeder wil me niet kennen’

Niemand in Mariëlle’s oorspronkelijke familie weet van haar bestaan af. Behalve haar biologische ...
Lees verder
Advies

Mijn vriend accepteert mijn kind niet

Lees verder
Advies

Moet ik mijn dochter loslaten of helpen?

Lees verder
Advies

Ik weet nog steeds niet wie ik ben

Lees verder