De vraag

Ik heb nog gevoelens voor mijn narcistische ex

Ik heb zeven jaar een relatie gehad met een man (ik ben zelf een vrouw). In die zeven jaar is de relatie vier keer beëindigd. De reden: het liep steeds stuk op het verschil in karakter. Ik ben een hoog gevoelig persoon (HSP) en hij mist empathie, wat ik juist heel sterk heb. Het verschil was zo groot dat we elkaar niet snapten.

Voor mij voelde het alsof zijn dingen altijd belangrijker waren; eerst moesten zijn dingen gebeuren en dan pas kwam ik aan de beurt. Ik werd daarin niet serieus genomen. Na de 3 breuken hebben we elke keer alles doorgenomen wat ons dwarszat en wat mijn behoeftes waren. We hebben toen duidelijke afspraken daarover gemaakt. Dat ging een paar weken goed maar daarna verviel hij weer in het oude ritme.

We hebben samen relatietherapie gehad, en daaruit kwam sterk naar voren dat hij zijn gevoel moest laten zien en aangeven wat iets met hem deed i.p.v. aan te vallen. Kritiek kon hij namelijk niet verdragen, dan ging hij meteen in de aanval, en was dan vaak irreëel. Naar de buitenwereld was hij de vrolijke, sympathieke en aardige man. Maar tussen de vier muren was het vaak anders.

Ik vraag me af of hij ook narcistische trekken heeft. Hij heeft een slechte jeugd gehad en zichzelf altijd moeten redden. Ik denk dat het mede daardoor ook ontstaan is. Zijn vader was ook zo trouwens. Is het erfelijk?

Het advies

Expert

Martin Appelo

Narcisme

De kenmerken van je ex-partner die je beschrijft, passen in principe bij de narcistische cirkel zoals ik die beschrijf in mijn boek ‘Een Spiegel voor Narcisten’. Een moeilijke jeugd waarin iemand altijd zichzelf moet redden, kan duiden op een tekort aan ‘oersoep’.

Iemand leert dan niet op anderen te vertrouwen en kan op basis daarvan zichzelf opblazen: alleen maar energie besteden aan de relatie met zichzelf en daarom vooral rekening houden met eigen belangen en niet met die van anderen. Dit gebrek aan empathie en wederkerigheid, is lastig voor de omgeving. Maar wanneer er kritiek op komt, doet de narcist er niets mee. Hij stoot de ander af.
Het resultaat hiervan is dat hij weer alleen komt te staan waardoor het idee ‘zie je wel, anderen houden geen rekening met mij’ wordt bevestigd en de cirkel weer van voren af aan begint.

Op de vraag of het erfelijk is, heb ik geen antwoord omdat we dit niet weten. We weten wel dat narcisme alleen maar kan ontstaan wanneer iemand daarvoor aanleg heeft. Vooral een gebrek aan serotonine (een stofje dat je nodig hebt om je goed te voelen) en een teveel aan cortisol (het stresshormoon) zijn gerelateerd aan een kwetsbaarheid voor narcisme.

Wat mij ook opvalt in je vraag, is dat je niet loskomt van een man die je zo duidelijk tekort doet. Je laat de relatie steeds weer opnieuw beginnen terwijl uit niets blijkt dat je ex zijn gedrag echt en duurzaam verandert. Waarom ga je door met iets dat niet werkt? Waarom trap je er steeds weer in? Ik begrijp best dat er nog gevoelens zijn, maar het wordt volgens mij ook tijd dat je jezelf beschermt tegen een volgende teleurstelling en je richt op mensen die je wel echt en duurzaam kunnen geven wat je nodig hebt.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Verstrengelde levens

Entwined lives van Nancy Segal en Over tweelingen gesproken van Frits de Waard zijn twee recent gepu...
Lees verder
Artikel

Verstrengelde levens

Entwined lives van Nancy Segal en Over tweelingen gesproken van Frits de Waard zijn twee recent gepu...
Lees verder
Artikel

Persoonlijkheid blootgelegd met DNA-test: deze journalist pr...

Kun je je persoonlijkheid ontrafelen met een DNA-kit? Ja, zeggen de ontwikkelaars van deze tests. No...
Lees verder
Artikel

Persoonlijkheid blootgelegd met DNA-test: deze journalist pr...

Kun je je persoonlijkheid ontrafelen met een DNA-kit? Ja, zeggen de ontwikkelaars van deze tests. No...
Lees verder
Interview

Hanna Bervoets: ‘Schrijven is mijn ultieme afleiding’

Over de toekomst wil ze niet te veel nadenken, want haar ziekte boezemt haar angst in. Zal ze nog we...
Lees verder
Interview

Fantasie-vriendjes

Samen slapen en spelen. Maar ook: samen het overlijden van opa verwerken. Want wie begrijpt je beter...
Lees verder
Artikel

Worstelen met het celibaat

Katholieke geestelijken die geen seksuele verhoudingen mogen aangaan, dragen een zware last op hun s...
Lees verder
Advies

Ik kan mijn ex niet loslaten, al heb ik een nieuwe relatie

Lees verder
Artikel

Onderzoek: hoe belangrijk is seks in je relatie?

Een tijdje geen of minder seks, komt dat weleens voor in de relatie en hoe gaan jullie daarmee om? H...
Lees verder
Artikel

Zelf een dankbaarheidsbrief schrijven: 
zo werkt het

Een dankbaarheidsbrief of -kaart schrijven heeft een krachtig effect, dat nóg groter wordt als je d...
Lees verder