De vraag

Ik ga met tegenzin naar mijn werk

In mijn huidige baan heb ik te maken met een vrij vervelende bazin. Daardoor gebeuren er vaak dingen waar ik het niet mee eens ben in mijn bedrijf. De laatste tijd echter krijg ik steeds meer tegenzin om naar mijn werk te gaan, krijg ik een hekel aan mijn collega’s en vind ik ze dom en onnadenkend.

Ik ga discussies niet meer aan, kom niet meer voor mezelf op en ben ultiem snel geïrriteerd. Bij alles wat er gebeurt zie ik het negatieve en niet meer het positieve. Kortom: ik kan de energie niet meer opbrengen om er wat van te maken op mijn werk. Het gekke is echter dat het net de laatste tijd beter ging, ik heb juist direct minder met mijn bazin te maken en kreeg de laatste tijd weer meer leuke klussen dus ik snap niet waardoor het gebrek aan energie en positiviteit ineens nu zo opkomt. Privé ben ik heel gelukkig en lichamelijk is er ook niets aan de hand. Zijn dit dan toch tekenen van een burn-out of is er wat anders aan de hand? En hoe kom ik uit deze negatieve spiraal?

 

Het advies

Petra Savelsberg

Burn-out deskundige

Op zichzelf is het niet zo vreemd dat je klachten krijgt nu het weer beter gaat op het werk. Vaak zie je bij mensen dat als ze zich ontspannen ze juist klachten krijgen, alsof ze er eerder geen tijd voor hadden. Wat betreft je
klachten: het is moeilijk via de mail een diagnose te stellen: hiervoor dient een anamnestisch onderzoek plaats te vinden door een psycholoog of psychiater. Je geeft aan dat klachten voornamelijk op of als gevolg van het werk bestaan. Heb je er al eens met een collega over gesproken?

Heb je al eens met je bazin gesproken over wat je dwars zit? Dit kan soms erg verhelderend werken voor beide partijen! Een belangrijke vraag is ook in hoeverre je functie passend is, met andere woorden vind je je werk leuk en uitdagend genoeg? Je verhaal klinkt alsof er totaal geen uitdaging is voor je. Dat kan reden zijn voor psychische klachten. Wat betreft het doorbreken van de negatieve spiraal lijkt het mij verstandig te praten met een ander, bijvoorbeeld partner, een collega, personeelsfunctionaris of een psycholoog.
Er zelf mee blijven zitten lijkt mij geen goed idee. Gun jezelf even de tijd en ruimte, zorg voor voldoende ontspanning, een gezonde leefstijl (gezond eten, voldoende beweging) en sociale contacten. Kom je er niet uit, raadpleeg een deskundige!

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe kom ik van mijn werkverslaving af?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Hoe ik mijn zoon met autisme ging begrijpen

Doordat zijn zoon Zac (13) autisme heeft, wist vader Keith (48) nauwelijks wat hem bezighield. Een c...

Lees verder
Kort

Dansen tegen een burn-out

Lees verder
Artikel

Evenwicht in het onderwijs

Lees verder
Advies

Ik wil voorkomen dat het mij allemaal teveel wordt

Lees verder
Artikel

Versimpel je leven

Lees verder
Verhaal

Filosoof Damiaan Denys: waarom is Nederland uitgeput?

Lees verder
Artikel

Burnout-burnin

Lees verder