De vraag

Hoe kom ik van mijn werkverslaving af?

Workaholic is zeker op mij van toepassing. Dit wordt ten dele beïnvloed door mijn Obsessief Compulsieve Persoonlijkheid Stoornis (OCD) waar ik eind vorig jaar mee ben gediagnosticeerd. Ik ben extreem perfectionistisch, wil niet graag delegeren, en mijn werk gaat ten koste van vriendschappen en relaties (ik ben overigens wel getrouwd met een vrouw – ja ook nog lesbisch ;-)).

Met vakantie gaan is voor mijn geen pretje omdat ik dan de regie op het werk een beetje kwijt ben. Ik lees uiteraard wel de mail in mijn vakantie en waar nodig reageer ik er ook nog op. Ik merk steeds meer dat mijn werk mijn leven wordt en dat ik me steeds moeilijker kan ontspannen. Ik ben altijd blij als het weer maandag is – hoewel ik ook vaak in het weekend nog werk.

Tevens ben ik een universitaire studie naast mijn fulltime baan gestart, hetgeen wel ontspanning geeft maar ook zorgt voor een prestatiedrang. Ik heb erg het gevoel dat ik anders ben dan anderen omdat ik niets leuk vind wat de meeste mensen leuk vinden: op visite gaan bij vrienden, dierentuin, dagje naar de stad o.i.d..

Heeft u tips om me weer te kunnen ontspannen? En hoe kan ik andere dingen leuk gaan vinden dan alleen werken en studeren?

Het advies

Expert

Wilmar Schaufeli

Je lijkt me inderdaad een schoolvoorbeeld van een workaholic.

Vaak gaan er achter dwangmatigheid, perfectionisme en moeilijk kunnen delegeren irrationele gedachten schuil – zoals ‘als ik een fout maakt wordt mijn baas boos/gebeuren er erge dingen/kan ik mijn promotie wel vergeten’ of ‘ik ben de enige die dit kan, anderen verprutsen de zaak’. Ga op zoek naar dergelijke gedachten en je zult ze vrijwel zeker vinden.

De truc is om deze ‘irrationele’ gedachten te vervangen door meer ‘rationele’, zoals ‘als ik een fout maak kan ik die altijd nog herstellen/vergaat de wereld niet/kan ik het ergens anders weer mee goedmaken’. Zo simpel als dat klinkt, zo moeilijk is dat ook.

Daarom zou je misschien baat hebben bij professionele counseling die van dit principe uitgaat (Rationeel Emotieve Therapie). Een nieuwe studie beginnen lijkt me de verkeerde weg omdat hetzelfde patroon zich daar ook zal herhalen. Probeer ook eens samen met je partner na te gaan wat jullie samen leuk vinden om te doen – en doe dat dan ook.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Maak van je werk je droombaan

Je besteedt een flink deel van je tijd aan werken. Wel zo prettig als je er dan op z’n minst een b...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Deze week in ‘De Psycho Show’

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink presenteren vanaf september samen 'De Psycho Show'. In dit spli...

Lees verder
Kort

Middenmoters zijn de echte toppers

Lees verder
Artikel

De baan die bij je past

Lees verder
Kort

Beter samenwerken door muziek

Lees verder
Advies

Mijn vader legt een claim op mij

Lees verder
Advies

Hoe kan ik mijn energie beter verdelen?

Lees verder
Test

Hoe neurotisch is je collega?

Lees verder