Het is niet meer gezellig met die puber in huis

Beste Emmeliek,
Mijn puber luistert niet naar ons, leeft alleen voor zichzelf en toont geen respect. Ik word er hoorndol van en weet niet hoe ik hem aan moet pakken. Het is allang niet meer gezellig in huis. Hij is ook nooit lief voor zijn zusje van vijf, waar zijn stiefvader dan weer woedend over word.
Vriendelijke groet,
Petra
Ons advies

Beste Petra,
Uit je vraag maak ik op dat je zoon op de middelbare school zit en je dochter van vijf een jaar geleden aan de basisschool begonnen is. Dat zijn twee heel verschillende werelden. Bovendien schrijf je dat zijn stiefvader regelmatig uitvalt tegen je zoon, als hij onaardig is tegen zijn zusje. Kan je zoon over het algemeen wel redelijk goed overweg  met zijn stiefvader? Of vindt je zoon misschien dat alleen jij iets te zeggen hebt over de opvoeding van hem en zijn jongere zusje? Trekt hij zich daarom liever terug op zijn kamer?

Pubers staan niet stil bij wat anderen nodig hebben. Ze hebben een heel andere beleving bij de dingen die voor jou urgent of nuttig zijn. Ze reageren bot of onverschillig als je hen vraagt om hulp of naar hun mening. Met 'het kan mij niet schelen', lijkt het alsof het je zoon koud laat. Dat is maar schijn. Er vinden allerlei ontwikkelingen in hun lichaam en hersenen plaats, waardoor ze ongemotiveerd kunnen overkomen en zich bovendien ook slecht aan afspraken houden.

Is het in hun belang dan kunnen ze prima discussiëren, maar vraag je hen om met anderen thuis rekening te houden dan trekken ze hun schouders op. Op een verzoek: “kun je niet een beetje helpen" of "we hadden toch een afspraak”, krijg je geen antwoord. Wat voor ons van belang is, is voor een puber vaak bijzaak. Loopt de PC vast, dan is het paniek in de tent. Maar maak jij je druk om de zooi op zijn kamer dan zegt hij ‘boeit mij wat!’ Zo liggen jullie wensen en behoeften soms mijlenver uit elkaar.

Maak een lijstje wat je van hem verwacht en van taken die thuis gedaan moeten worden. Overleg en bespreek samen, welke taken je zoon daarvan op zich neemt. Kinderen zijn eerder geneigd om zich aan taken te houden als zij zelf hebben kunnen aankruisen welke klussen zij op zich nemen. Door je in hem te verplaatsen en te verwoorden wat je denkt dat er in je zoon omgaat, kom je eerder tot een constructieve oplossing.

Op deze leeftijd willen ze gezien worden en als persoon er toe doen. Ze hebben een hekel aan ondervragingen, dreigementen en gepush. En preken en corrigeren werkt helemaal averechts. Een luisterend oor en jouw oprechte belangstelling werpen meer vruchten af. Wanneer jij aandachtig naar je puber luistert en hem serieus neemt, is de kans groter dat hij zich respectvol gaat gedragen. Wellicht wordt dan ook de situatie thuis beter bespreekbaar. Voor meer informatie verwijs ik graag naar de site van de hersenstichting www.hersenstichting.nl die een uitstekende brochure over pubers hebben ontwikkeld. Ook worden er regelmatig workshops voor ouders met het thema ‘puber in huis’ georganiseerd.

Bij de Opvoeddesk geven we de cursus ‘Pubers ....loslaten of controleren’. Hier vindt u meer informatie. Het mag niet zo zijn dat je puber, je gezin en je relatie zo onder druk zet, dat je er zelf bijna aan onderdoor gaat. Dus aarzel niet om te bellen (035 6957020) om een telefonisch consult afspraak te maken.
Met vriendelijke groet,
Emmeliek Boost

  • Emmeliek Boost is pedagoge en initiatiefneemster van de Opvoeddesk, een onafhankelijk bureau voor opvoedingsvragen.
  • Meer lezen?
    Emmeliek Boost, Opvoeden, geniet ervan, Kosmos, € 19,95. Alleen nog verkrijgbaar via de Opvoeddesk

  • Dossier puberteit Ze hangen lamlendig op de bank, komen te laat thuis, vergeten dat ze proefwerken hebben. Sommige pubertrekjes zijn zoals ze zijn – en de oorzaak zit in het brein. Alles over pubers in dossier puberteit.
  • Als u nu een plusabonnement neemt, krijgt u ook direct toegang tot meer dan 80 heerlijke leesdossiers over boeiende onderwerpen als mindfulness, narcisme, autisme, bindingsangst en loslaten.

Emmeliek Boost

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Er gaan wilde roddels over mij

Lees verder
Column

Dochters

Kijk, daar in het midden zit mijn oma. Het is haar negentigste verjaardag, in de keuken staat de doo...

Lees verder
Advies

Waarom mailen mannen zo kort?

Lees verder
Artikel

Gesprekstips van het brein

Lees verder
Advies

Ik heb weinig aandacht voor mijn gesprekspartners

Lees verder
Artikel

Wat doet porno met pubers?

Lees verder
Artikel

Eerste hulp bij relatiebrand

Lees verder
Artikel

Bezopen toestand

Lees verder