De vraag

Heb ik een midlifecrisis?

Beste Frans,
De laatste tijd heb ik het gevoel weinig zelfvertrouwen te hebben en niet echt contact/vriendschappen om me heen te ervaren. Ik merk uit de zelfbeeldtest dat ik het hoogste scoor op ‘Niet concurreren’ en ‘Overpresteren’. Ik herken er veel uit.

In het dagelijks leven ben ik zeer geslaagd en heb eigenlijk geen reden voor dit gevoel. Ik ben 46 jaar, zou het een midlifecrisis zijn of zou ik nog in therapie moeten? Ogenschijnlijk functioneer ik goed, alleen voel ik mij bijna waardeloos.

Vriendelijke groeten, Mercedes

Het advies

Frans Schalkwijk

Psychoanalyse

Beste Mercedes,
Je zet al een belangrijke stap, door te schrijven veel te herkennen uit de profielen 'niet concurreren' en 'overpresteren'. Wellicht hebben ze met elkaar te maken, in de zin dat je de rivaliteit met anderen niet genoeg aan durft te gaan en met overpresteren toch een plaats hoopt te verwerven. Dat leidt nogal eens tot uitputting, is mijn ervaring.

Het kan inderdaad dat daar weinig zelfvertrouwen onder ligt, maar het kan ook veel minder omvangrijk zijn en om een verschuiving in je emotionele leven gaan doordat er zaken zijn veranderd. Bijvoorbeeld kinderen uit huis, in de overgang komen terwijl je juist geen kinderen hebt of er meer had willen hebben, een verandering in de relatie of op het werk, noem maar op. Om nou meteen van een (midlife) crisis te spreken, is dan wel fors. Helemaal als je schrijft 'De laatste tijd …'.

Kortom, probeer verder na te gaan wat er in je leven in concrete verandering is. Wat betekent die verandering voor jouw zelfgevoel en om welke gevoelens gaat het daarbij. Soms helpt het er 'gewoon' met een ander over te brainstormen, maar dat kan ook met een therapeut. Als je je langere tijd waardeloos blijft voelen en je blijft je terugtrekken, dan komt pas therapie in zicht.

Overigens zijn er veel mensen in therapie die ogenschijnlijk goed functioneren. Dat kan ook best, want je kan op bepaalde gevoelsterreinen onder jezelf lijden en op andere levensgebieden best redelijk of goed functioneren. Gelukkig maar, anders zou het er voor veel mensen wel heel vervelend uit zien.

vriendelijke groet,
Frans Schalkwijk


Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe kan ik mijn dikke buik accepteren?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Interview

Actrice Romana Vrede: ‘Op het toneel kan ik meer mezelf zijn dan daarbuiten’

Lees verder
Verhaal

Feedback is een cadeautje

Lees verder
Verhaal

Sleutel tot een authentiek leven: het hoeft niet perfect

Lees verder
Advies

Kan ik van mijn lichaam leren houden?

Lees verder
Artikel

Midlifecrisis: de angst om nooit meer uit die dagelijkse sleur te raken

Lees verder
Advies

Littekens van verwondingen

Lees verder