Onderzoeker Francis Flynn van Stanford University stelde namelijk vast dat de andere partij de ontvangen gunst vaak snel gaat bagatelliseren.

Houd rechts. Als je ter rechterzijde staat of zit van degene die je om een gunst vraagt, heb je liefst tweemaal zoveel kans dat het verzoek wordt ingewilligd. Dat suggereren althans de bevindingen van de Italiaanse onderzoekers Luca Tommasi en Daniele Marzoli. Ons rechteroor is namelijk het doorgeefluik naar onze meer op taalverwerking gerichte linker breinhelft. Daardoor luistert ons brein gewoon beter naar verzoeken die rechts worden ingefluisterd.

Schep een ‘ons-kent-ons’ sfeer. Maak gebruik van het zogeheten ‘oneness effect’, het stokpaardje van beïnvloedingsexpert Robert Cialdini. Volgens deze Amerikaanse hoogleraar bieden we eerder een helpende hand aan mensen met wie we ons meer gelijk voelen of met wie we ons meer verbonden voelen. Goed excuus voor werkborrels, al is het dan wel zaak dat daar niet alleen over werk wordt gepraat.

Imiteer het mailjargon van uw collega. Het was al langer bekend dat het spiegelen van de lichaamshouding van je gesprekspartners voordelen kan opleveren. Recent onderzoek bewijst dat dat ook geldt voor digitale communicatie. Onderzoekers lieten proefpersoonduo’s al chattend onderhandelen – waarbij een van hen zijn taalgebruik moest aanpassen aan dat van de ander. Met effect: de na-apers sleepten significant meer uit de onderhandeling dan de niet-na-apers.

Wees lichamelijk. Sociaal psycholoog Michael Kraus turfde hoe vaak leden van Amerikaanse basketbalteams elkaar na een doelpunt gericht aanraakten, en hoe succesvol zijzelf en hun team waren. Teamleden en teams die hun overwinningen op een meer lichamelijke manier vierden, bleken succesvoller te zijn dan de teams die tijdens een juichstemming meer afstand hielden. Maar overdrijf niet, adviseert de Amerikaanse hoogleraar Robert Sutton: high fives en ‘chestbumps’ zijn op de kantoorvloer toch minder op hun plek dan in een sportzaal…