Zo krijg je meer van collega’s gedaan

Werk aan uw ‘gunfactor’. Het is heel simpel: mensen helpen je eerder als je hen weleens helpt. Wees uw collega’s dus af en toe ter wille of haal eens koffie voor iemand. Zo bouwt u krediet op dat u later van pas komt. Wacht alleen niet te lang met het vragen om een wederdienst. Onderzoeker […]

Werk aan uw ‘gunfactor’. Het is heel simpel: mensen helpen je eerder als je hen weleens helpt. Wees uw collega’s dus af en toe ter wille of haal eens koffie voor iemand. Zo bouwt u krediet op dat u later van pas komt. Wacht alleen niet te lang met het vragen om een wederdienst. Onderzoeker Francis Flynn van Stanford University stelde namelijk vast dat de andere partij de ontvangen gunst vaak snel gaat bagatelliseren.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Houd rechts. Als je ter rechterzijde staat of zit van degene die je om een gunst vraagt, heb je liefst tweemaal zoveel kans dat het verzoek wordt ingewilligd. Dat suggereren althans de bevindingen van de Italiaanse onderzoekers Luca Tommasi en Daniele Marzoli. Ons rechteroor is namelijk het doorgeefluik naar onze meer op taalverwerking gerichte linker breinhelft. Daardoor luistert ons brein gewoon beter naar verzoeken die rechts worden ingefluisterd.

Schep een ‘ons-kent-ons’ sfeer. Maak gebruik van het zogeheten ‘oneness effect’, het stokpaardje van beïnvloedingsexpert Robert Cialdini. Volgens deze Amerikaanse hoogleraar bieden we eerder een helpende hand aan mensen met wie we ons meer gelijk voelen of met wie we ons meer verbonden voelen. Goed excuus voor werkborrels, al is het dan wel zaak dat daar niet

Log in om verder te lezen.

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik komt tijd tekort

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Artikel

Zo krijg je je zin

Lees verder
Kort

‘Sorry jongens, geen feestje’

Lees verder
Artikel

Creatief solliciteren

Lees verder
Artikel

Tip 3

Lees verder
Verhaal

Zo vergroot je je werkplezier – en dat van je collega’s

Lees verder
Kort

Sollicitatiefoto

Lees verder