Ziek van liefde

  • 342 woorden
  • leestijd is 2 minuten
Het voelt als een lijntje coke en een flinke dip tegelijkertijd. Verliefdheid kan ons flink van slag maken. Bas Kast legt uit hoe dat komt.

Laat mensen die ‘truly, madly, deeply’ verliefd zijn naar een foto van hun ­geliefde kijken, registreer hun hersenactiviteit en je ziet dezelfde hersengebieden ­oplichten als bij mensen die een lijntje coke gesnoven hebben. Dit concludeerden onderzoekers in Londen eind jaren negentig.

Een Italiaanse onderzoeker onderzocht het bloed van verliefde studenten en kwam tot een andere conclusie: de hersenen van verliefden hebben een serotonineniveau dat even drastisch verlaagd is als dat in de hersenen van dwangneuroten. Lage serotoninespiegels gaan vrijwel altijd gepaard met nervositeit en somber­heid. Daarmee lijkt het Italiaanse onderzoek haaks te staan op het Londense onderzoek.

‘Maar misschien’, schrijft de Duitse wetenschapsjournalist Bas Kast, ‘spiegelt deze tegenspraak alleen de tegenspraak van de liefde zelf?’ Puur biologisch gezien, schrijft Kast, ‘heeft de liefde de functie om twee mensen voor het nageslacht samen te brengen. Ze dient als relatiekit. Alleen, hoe kan de natuur dat voor elkaar krijgen? Een mogelijke oplossing is, ons voor het samenzijn met goede gevoelens te belonen, scheidingen daarentegen met een kleine depressie te bestraffen.’

In zijn vlot geschreven boek laat Kast zien wat de wetenschap tot nu toe aan wetenswaardigheden over liefde, hartstocht en echtelijke trouw heeft opgeleverd. Waarom vallen mannen op supervrouwelijke vrouwen en

Log in om verder te lezen.
auteur

Ranne Hovius

» profiel van Ranne Hovius

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Leo Bormans: ‘Liefde is niet complex, liefde is uniek’

In The World Book of Love verzamelde de Belg Leo Bormans inzichten van 100 prominente onderzoekers u...

Lees verder
Advies

Mijn vrouw bepaalt wanneer we vrijen

We gaan weleens samen in bad of masseren elkaar, maar dit is voor haar geen uitnodiging tot vrijen.

Lees verder
Kort

Doe mij mezelf maar

Lees verder
Kort

Hard-to-get maakt ongewild

Lees verder
Artikel

Geven en nemen

Lees verder
Advies

Ik ben zo vaak teleurgesteld in de liefde

Lees verder
Artikel

Stille liefdes

Lees verder
Verhaal

Hooggevoeligheid in de liefde

Lees verder