Worden we steeds intelligenter?

Vergeleken met onze overgrootouders zijn wij hoogbegaafd. Bij IQ-tests scoren wij namelijk zo’n 30 punten hoger dan zij. Hoe valt dat te verklaren?

Wat is de overeenkomst tussen een hond en een haas? Die vraag kwam al in 1943 voor in verschillende intelligentietests. Deelnemers gingen vaak de fout in. ‘Deze dieren spelen allebei een rol bij de jacht, want de hond jaagt op de haas’ vulden ze vaak in. Vandaag de dag beantwoordt bijna iedereen de vraag met het goede antwoord: de hond en de haas zijn allebei zoogdieren.

beeld: luciano lozano

Het is niet de enige vraag in IQ-tests die nu beter wordt beantwoord dan in de vorige eeuw. Uitkomsten van intelligentietests vertonen een opvallende trend: ze worden elk jaar beter. De stijging van de scores gaat zelfs zo hard dat de puntentelling regelmatig naar beneden moet worden bijgesteld – het gemiddelde moet namelijk 100 punten blijven. Als deelnemers van nu op dezelfde manier zouden worden beoordeeld als een eeuw geleden, zouden ze gemiddeld 130 punten halen. Kortom: als je nu met een tijdmachine honderd jaar terug zou reizen en een intelligentietest zou maken, zou je waarschijnlijk het predicaat ‘hoogbegaafd’ krijgen.
Dat de prestaties bij IQ-tests die stijgende lijn vertonen, wordt wel het Flynn-effect genoemd, naar de Nieuw-Zeelandse wetenschapper James Flynn, die het ontdekte toen hij in de jaren tachtig oude scorekaarten van intelligentietests vergeleek. Zijn bevindingen stellen wetenschappers tot op de dag van vandaag voor een raadsel.

Zijn wij echt slimmer dan onze grootouders en overgrootouders? En als dat zo is, hoe kunnen we dat dan verklaren? Dit zijn de meest waarschijnlijke theorieën: 

Log in om verder te lezen.

auteur

Dennis Rijnvis

» profiel van Dennis Rijnvis

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Licht in donkere dagen

Eind december moeten we de kortste dag van het jaar weer overbruggen. Vrolijk word je er niet van. W...

Lees verder
Verhaal

Wat te doen bij keuzestress?

Net als veel leeftijdgenoten wil journalist Carlijn Bult (32) graag álles uit het leven halen, maar...

Lees verder
Artikel

Wat armoede aanricht in ons brein

Lees verder
Artikel

neurologie Stamcel groeit uit tot hersencel

Lees verder
Artikel

Breinmuziek tegen slapeloosheid

Lees verder
Artikel

Twintig jaar psychochirurgie

Lees verder
Artikel

Slapeloze ruimtevaarders

Lees verder
Kort

Even je brein uitlaten

Lees verder