Bij de coach: Kees heeft faalangst en hartkloppingen

Kees komt binnen met een sombere uitdrukking op zijn gezicht. Zijn schouders opgetrokken, zijn rug gebogen. Hij is gezakt voor zijn assessment en moet een herkansing doen, vertelt hij me.

Als verpleegkundige op de ambulancedienst hoort zo’n beoordeling erbij, elke twee jaar. Nog nooit is hij daarvoor gezakt. Tot nu. Hij slaapt er slecht van en heeft hartkloppingen. Hij voelt zich lamgeslagen; ‘een soort faalangst’, noemt hij het.

Ook aan de slag met een coach?

Op Coachfinder.nl vind je snel de coach die bij jou past. Alle coaches bieden een gratis intakegesprek.

Genogram

Waarmee iemand ook binnenkomt, het eerste wat ik doe, is in kaart brengen uit wat voor omgeving hij komt. Ik teken een genogram, een soort stamboom. Dat is een bekend onderdeel van de contextuele therapie. Die vorm van therapie, waarop ik mijn coaching baseer, legt de focus op relaties tussen mensen. En hoe die relaties zijn beïnvloed door het verleden. Door het genogram krijg ik een beeld van Kees’ jeugd en hoe hij zich momenteel verhoudt tot anderen. Zo ontdek ik dat er vroeger thuis nergens over werd gepraat. Dat heeft ertoe bijgedragen dat Kees een binnenvetter is, die bovendien niet vaak stilstaat bij zijn gevoel.

Grote schok

Dan kom ik terug op zijn faal-ervaring. Ik wil graag weten wat hij deelt met de mensen die dichtbij hem staan en hoe ze op hem reageren, in dit geval ten tijde van het assessment. ‘Wie steunde je tijdens de voorbereiding?’ vraag ik. ‘Was je vrouw er bijvoorbeeld voor je?’
Niet echt, vindt hij. En al snel gaat ons gesprek helemaal niet meer over zijn werk, maar over zijn relatie. Ze zijn 21 jaar samen en hebben twee jonge kinderen. ‘Ik weet niet of nog verder met je wil,’ heeft ze onlangs gezegd. Ze mist gesprekken over hen samen, over de toekomst. Een ‘ik hou van je’. Haar opmerking kwam als een grote schok. Kees had zich niet eerder afgevraagd of zijn huwelijk nog wel goed was. Al pratende komen we tot de gedachte dat haar opmerking Kees zo uit zijn evenwicht heeft gebracht dat hij faalde voor zijn assessment en het gevoel kreeg dat alles in zijn leven opeens op z’n kop stond.

Onmacht

Ik besluit zijn vrouw te betrekken bij het vervolgtraject. Dat doe ik onder andere door haar een brief aan Kees te laten schrijven over de veranderingen die ze door de coaching bij hem opmerkt. Daar gaan ze vervolgens met elkaar over in gesprek. Zijn vrouw leert langzaam maar zeker begrijpen dat zijn geslotenheid geen onwil is, maar onmacht, ontstaan door aangeleerde patronen uit zijn jeugd.
Nu zijn vrouw dat weet, stelt ze zich milder op. Dat maakt het voor hem weer makkelijker om open te zijn. Het haalt veel spanning uit de lucht. Dat doet hem goed, zie ik al snel. En die lijn zet door.

Een half jaar nadat we onze sessies hebben afgerond, spreek ik Kees nog even. Het gaat gelukkig nog steeds goed tussen hem en zijn vrouw. En hij vertelt dat hij over een paar maanden met een nieuwe baan begint. Tijdens ons traject was die wens al eens naar voren gekomen en hij heeft doorgezet. Hij heeft ontdekt dat hij zijn gevoel mag uiten én mag volgen. Hij voelt zich lichter. Ik denk bij het afscheid nemen aan een uitspraak van de grondlegger van de contextuele therapie, de Hongaarse psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy: ‘Wie in staat is om zijn verantwoordelijkheid te vertalen in passende zorg voor de ander én voor zichzelf, groeit als mens en verwerft vrijheid.’

Verder aan de slag met een coach

Zou je graag aan de slag gaan met een thema in je leven? Wil je je leven anders inrichten maar weet je niet hoe? Een goede coach helpt hierbij. Op Coachfinder.nl vind je gratis en eenvoudig gekwalificeerde coaches die je verder kunnen helpen. Gebruik ons slimme matchingssyteem om de coach te vinden die bij je past of bekijk alle coaches. Het eerste intakegesprek is altijd gratis!

Door de juiste vragen te stellen, helpt een coach cliënten verder in hun ontwikkeling. In deze aflevering vertelt coach Mark Bosch over zijn gesprek met Kees (45) en de vraag die bij hem voor een doorbraak zorgde.

 

auteur

Resi Lankester

Elk mens heeft een verhaal. En ik wil al die bijzondere verhalen heel graag horen en zo mooi mogelijk opschrijven. Daarnaast ben ik benieuwd naar het waarom achter ons gedrag. Waarom doen we wat we doen en willen we wat we willen? Wat drijft ons?

» profiel van Resi Lankester

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Iemand écht helpen doe je zo

Je geeft iemand advies bij een probleem, maar diegene doet daar niets mee en klaagt de volgende keer...
Lees verder
Artikel

Iemand écht helpen doe je zo

Je geeft iemand advies bij een probleem, maar diegene doet daar niets mee en klaagt de volgende keer...
Lees verder
Recensie

Boeken: alles over hooggevoeligheid

Van zelfhulpgidsen tot voorleesboeken: alles over hooggevoeligheid.
Lees verder
Recensie

Boeken: alles over hooggevoeligheid

Van zelfhulpgidsen tot voorleesboeken: alles over hooggevoeligheid.
Lees verder
Interview

Psychotherapeut Jeffrey Wijnberg: ‘In het leven zullen alt...

Jeffrey Wijnberg was intens verlegen, maar hij leerde zichzelf contact te leggen en werd een succesv...
Lees verder
Artikel

Zo help je een ander écht verder: de basisprincipes van coa...

Elkaar helpen om tot inzicht te komen is niet zo ingewikkeld – als je maar de juiste vragen stelt....
Lees verder
Artikel

Bij de coach: ‘Wat was je passie toen je 10 was?’

Door de juiste vragen te stellen, helpt een coach cliënten verder in hun ontwikkeling. In deze afle...
Lees verder
Interview

Suzanne over coaching: ‘Mijn verdriet hoef ik niet weg te ...

Suzanne (27) is zwanger van haar eerste kind en werkt als onderwijsassistent. Een coach hielp haar b...
Lees verder
Video

Tessa over coaching: ‘Ik vond mijn droombaan’

Tessa (37) raakte verveeld en uitgeput op haar werk. Samen met een loopbaancoach is zij op zoek gega...
Bekijk video
Artikel

Vind de coach die bij je past op Coachfinder.nl

Een goede coach ondersteunt je in je ontwikkeling. Je zoekt samen naar antwoorden op vragen als: hoe...
Lees verder