U hebt net de test gedaan om uw liefdesstijl te ontdekken. Wat zijn de ideale kleurencombinaties?

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
195,-

Relatietherapeut Sybille Labrijn: ‘De vraag welke liefdeskleuren het best bij elkaar passen, is beslist niet eenduidig te beantwoorden. Wat voor de een voelt als een warm bad, is voor de ander verstikkend. Iemand die van nature hangt aan vrijheid en individuele ontplooiing, zal het benauwd krijgen in een relatie met een afhankelijke partner. Maar iemand die van huis uit vertrouwd is met afhankelijke relaties, zal zich daarin wel thuis voelen.

De zogenoemde complementaire relaties (relaties waarin beide partners elkaar aanvullen) hebben na verloop van tijd vaak veel strijd en problemen. In het begin viel je op elkaar, juist omdat je zo verschillend was en elkaar zo goed aanvulde. Later merk je dat net die eigenschappen die je in het begin zo aantrekkelijk vond, je gaan irriteren. De ‘rust’ wordt dan ‘saaiheid’, het ‘sprankelende’ ervaar je als ‘hysterisch’.

Relaties waarin de partners niet al te veel verschillen, zodat daar niet te veel energie in gaat zitten, hebben een uitstekende basis.

Belangrijk is dat de ‘liefdeskleur’ een momentopname is. Het is prettig als je groeit, als je verandert in en door je liefde. Je bent een vollediger mens als je van positie kunt wisselen, als je niet vastzit in een bepaalde rol. Voor een rode partner kan het heerlijk zijn om zich ook eens afhankelijk op te stellen. En een paarse partner kan juist autonomie ontwikkelen door de veiligheid, de aanmoediging, het appel van een liefdesrelatie. Een groene partner kan ontvankelijk worden, enzovoort. Als je langdurig vastzit in een bepaalde kleur of positie, kan dat een benauwend, beklemmend gevoel geven en wij mensen willen ons graag ‘vrij’ voelen.

Twee oranje geliefden lijkt ideaal te zijn. Maar die heel goede basis kan op den duur als vanzelfsprekend gaan aanvoelen, waardoor je de lat steeds hoger gaat leggen.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Oranje combineert goed met de andere kleuren. Een oranje partner is tevreden met zichzelf en brengt rust, optimisme en vrolijkheid in de relatie. Hij of zij hoeft die ander niet zo nodig te veranderen.

Een rode geliefde kan het een paarse, blauwe en groene partner erg moeilijk maken. Want juist de mensen die onbereikbaar lijken te zijn, worden onweerstaanbaar begeerlijk. Ruzies met daarop een romantische verzoening zijn voor een rode partner wel prettig. Op de lange termijn hoop ik voor deze stellen dat er meer rust in de tent komt.

Blauw en paars kunnen ook uitstekend samengaan. De paarse partner kan de blauwe geliefde met alle toewijding een veilige thuisbasis bieden, waardoor het behoedzame blauwe misschien meer en meer overboord kan worden gegooid.’