Werken met gevoel(ens)

De hele dag glimlachen tegen klanten, patiënten aanhoren zonder zelf somber te worden, professionele afstand bewaren tegenover collega’s... ‘Emotionele arbeid’ noemen experts de inspanning die dat kost. Voorbeelden van de werkvloer, met tips: zo houd je het prettig voor jezelf.

Hysterisch gillen, woedend schreeuwen, bokken, huilen: dat doe je niet als je aan het werk bent. Meestal niet. Liever niet. In een professionele omgeving is dat ongepast. Op het werk gelden eigen ‘gevoelsregels’: vriendelijk en respectvol zijn tegen collega’s en klanten, er niet zomaar uitgooien wat je van ze denkt.

Mensen die plezier hebben in hun werk hebben daar meestal weinig moeite mee, zegt psycholoog Pieternel Dijkstra en schrijfster van het boek Mindfulness op het werk. Maar iedere werknemer kan in een situatie belanden waarin zijn emoties botsen met het professionele gedrag dat van hem of haar wordt verwacht. En dan is vriendelijk blijven en soms ook nog vrolijk, geïnteresseerd en meevoelend, ineens hard werken. ‘Emotionele arbeid’ is de toepasselijke term die de Amerikaanse sociologe Arlie Hochschild dertig jaar geleden introduceerde voor dit bewust oproepen en veranderen van emoties op het werk.

Hoe doe je dat, op een goede manier? We vroegen psycholoog Pieternel Dijkstra om commentaar bij enkele voorbeelden. Drie werksituaties waarin ongewenste gevoelens de overhand nemen – en hoe je ze bewust verandert:

1 Margot werkt als stewardess bij een grote luchtvaartmaatschappij. Ze haalt er veel bevrediging uit om de reis voor haar passagiers zo comfortabel

Log in om verder te lezen.
Boekentip

Mindfulness op het werk

Pieternel Dijkstra
Boekentip

De psychologie van arbeid en gezondheid

A.B. Bakker
auteur

Marieke de Wit

» profiel van Marieke de Wit

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Zorgen om drukke leven van studerende dochter

Lees verder
Artikel

Multipotentialist: ‘Ik wil het állemaal’

‘Wat wil je later worden?’ Vrijwel niemand geeft daar vijf antwoorden op. Maar voor mensen als C...

Lees verder
Artikel

Handboek voor controlefreaks

Lees verder
Advies

Ik wil ook graag een sociaal leven en ander werk

Lees verder
Artikel

Feedback op het werk

Lees verder
Artikel

Stevig doorwerken pept je op

Lees verder
Advies

Mijn baas meet met twee maten

Lees verder
Advies

Ik verbruik al mijn energie op mijn werk

Lees verder