Werken met gevoel(ens)

De hele dag glimlachen tegen klanten, patiënten aanhoren zonder zelf somber te worden, professionele afstand bewaren tegenover collega’s... ‘Emotionele arbeid’ noemen experts de inspanning die dat kost. Voorbeelden van de werkvloer, met tips: zo houd je het prettig voor jezelf.

Hysterisch gillen, woedend schreeuwen, bokken, huilen: dat doe je niet als je aan het werk bent. Meestal niet. Liever niet. In een professionele omgeving is dat ongepast. Op het werk gelden eigen ‘gevoelsregels’: vriendelijk en respectvol zijn tegen collega’s en klanten, er niet zomaar uitgooien wat je van ze denkt.

Mensen die plezier hebben in hun werk hebben daar meestal weinig moeite mee, zegt psycholoog Pieternel Dijkstra en schrijfster van het boek Mindfulness op het werk. Maar iedere werknemer kan in een situatie belanden waarin zijn emoties botsen met het professionele gedrag dat van hem of haar wordt verwacht. En dan is vriendelijk blijven en soms ook nog vrolijk, geïnteresseerd en meevoelend, ineens hard werken. ‘Emotionele arbeid’ is de toepasselijke term die de Amerikaanse sociologe Arlie Hochschild dertig jaar geleden introduceerde voor dit bewust oproepen en veranderen van emoties op het werk.

Hoe doe je dat, op een goede manier? We vroegen psycholoog Pieternel Dijkstra om commentaar bij enkele voorbeelden. Drie werksituaties waarin ongewenste gevoelens de overhand nemen – en hoe je ze bewust verandert:

1 Margot werkt als stewardess bij een grote luchtvaartmaatschappij. Ze haalt er veel bevrediging uit om de reis voor haar passagiers zo comfortabel

Log in om verder te lezen.
Boekentip

Mindfulness op het werk

Pieternel Dijkstra
Boekentip

De psychologie van arbeid en gezondheid

A.B. Bakker
auteur

Marieke de Wit

» profiel van Marieke de Wit

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Zo leuk is vakantie nou ook weer niet

Je hebt een heerlijke vakantie geboekt, maar de heenweg wordt bedorven door urenlang file. Of het hu...

Lees verder
Verhaal

Wat te doen bij keuzestress?

Net als veel leeftijdgenoten wil journalist Carlijn Bult (32) graag álles uit het leven halen, maar...

Lees verder
Artikel

Bellen over werkstress of burenruzie

Lees verder
Advies

Ik kan mijn werk niet goed doen

Lees verder
Artikel

Zo krijg je meer van collega’s gedaan

Lees verder
Kort

Voorbijgestreefd door een jongere baas

Lees verder
Advies

Hoe kan ik mijn energie beter verdelen?

Lees verder
Interview

Pesten op het werk: ‘Ze moeten me niet’

Lees verder