Werken met gevoel(ens)

  • 1544 woorden
  • leestijd is 8 minuten
De hele dag glimlachen tegen klanten, patiënten aanhoren zonder zelf somber te worden, professionele afstand bewaren tegenover collega’s... ‘Emotionele arbeid’ noemen experts de inspanning die dat kost. Voorbeelden van de werkvloer, met tips: zo houd je het prettig voor jezelf.

Hysterisch gillen, woedend schreeuwen, bokken, huilen: dat doe je niet als je aan het werk bent. Meestal niet. Liever niet. In een professionele omgeving is dat ongepast. Op het werk gelden eigen ‘gevoelsregels’: vriendelijk en respectvol zijn tegen collega’s en klanten, er niet zomaar uitgooien wat je van ze denkt.

Mensen die plezier hebben in hun werk hebben daar meestal weinig moeite mee, zegt psycholoog Pieternel Dijkstra en schrijfster van het boek Mindfulness op het werk. Maar iedere werknemer kan in een situatie belanden waarin zijn emoties botsen met het professionele gedrag dat van hem of haar wordt verwacht. En dan is vriendelijk blijven en soms ook nog vrolijk, geïnteresseerd en meevoelend, ineens hard werken. ‘Emotionele arbeid’ is de toepasselijke term die de Amerikaanse sociologe Arlie Hochschild dertig jaar geleden introduceerde voor dit bewust oproepen en veranderen van emoties op het werk.

Hoe doe je dat, op een goede manier? We vroegen psycholoog Pieternel Dijkstra om commentaar bij enkele voorbeelden. Drie werksituaties waarin ongewenste gevoelens de overhand nemen – en hoe je ze bewust verandert:

1 Margot werkt als stewardess bij een grote luchtvaartmaatschappij. Ze haalt er veel bevrediging uit om de reis voor haar passagiers zo comfortabel

Log in om verder te lezen.
Boekentip

Mindfulness op het werk

Pieternel Dijkstra
Boekentip

De psychologie van arbeid en gezondheid

A.B. Bakker
auteur

Marieke de Wit

» profiel van Marieke de Wit

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe kom ik voor mezelf op tegenover mijn baas?

Lees verder
Kort

Past thuiswerken bij je?

Doe de checklist!

Lees verder
Artikel

Effectief ruziemaken

Lees verder
Artikel

Je eigen TED-talk

Lees verder
Advies

Mijn nieuwe baas irriteert me enorm

Lees verder
Artikel

Het geheim van een goed team

Lees verder
Advies

Hoe vraag ik om salarisverhoging?

Lees verder
Advies

Hoe zorg ik dat mijn collega haar werk afmaakt?

Lees verder