De wet en de mazen

Dat een dergelijk orgaan geen overbodige luxe is, illustreerde het TROS-programma Radar begin mei. Overheidsinstanties blijken lang niet altijd even veilig hun bestanden te beschermen. De Radar-redactie gaf een handelsinformatiebureau, dat op Internet adverteert met de slogan ‘waar databanken eindigen, beginnen wij’, opdracht zoveel mogelijk persoonlijke gegevens te verzamelen van een bekende van de redactie. Het bureau kende alleen naam, adres en geboortedatu m van de betreffende persoon, maar had na acht dagen zijn salarisgegevens, banksaldo, militaire loopbaan, medische gegevens en gedetailleerd zijn justitieel verleden achterhaald. Ook wist het bureau de hoogte van de uitkering van zijn partner.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

De Registratiekamer heeft becijferd, zo meldde NRC Handelsblad 29 april dit jaar, dat elke Nederlander in zo’n negenhonderd bestanden staat geregistreerd, van banken, benzinestations, creditcardmaatschappijen, gemeenten, sportbonden, supermarkten, videotheken en werkgevers. Maar ook wanneer u een proefabonnement op een krant of tijdschrift heeft genomen of uw lidmaatschap van de Nationale Postcode loterij heeft opgezegd, kunt u daar door direct mail en telemarketeers nog lang aan worden herinnerd.

Bovendien blijft het niet bij opname in één bestand; die bestanden beginnen in toenemende mate aan elkaar gekoppeld te worden. In NRC Handelsblad beschreef journalist Michiel van Nieuwstadt de beklemmende greep

Log in om verder te lezen.