Bestaat er nog privacy?

In Nederland houdt de Registratie-kamer, een zelfstandig instituut binnen het Ministerie van Justitie, toezicht op de naleving van alle opgestelde privacywetten, zoals de Wet Persoonsregistratie, de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Gemeentelijke Basisadministratie. Elke organisatie die persoonlijke gegevens van burgers registreert, dient de privacywetten te respecteren. Bij misbruik, al dan niet opzettelijk, treedt de Registratiekamer op.

De wet en de mazen

Dat een dergelijk orgaan geen overbodige luxe is, illustreerde het TROS-programma Radar begin mei. Overheidsinstanties blijken lang niet altijd even veilig hun bestanden te beschermen. De Radar-redactie gaf een handelsinformatiebureau, dat op Internet adverteert met de slogan ‘waar databanken eindigen, beginnen wij’, opdracht zoveel mogelijk persoonlijke gegevens te verzamelen van een bekende van de redactie. Het bureau kende alleen naam, adres en geboortedatu m van de betreffende persoon, maar had na acht dagen zijn salarisgegevens, banksaldo, militaire loopbaan, medische gegevens en gedetailleerd zijn justitieel verleden achterhaald. Ook wist het bureau de hoogte van de uitkering van zijn partner.

De Registratiekamer heeft becijferd, zo meldde NRC Handelsblad 29 april dit jaar, dat elke Nederlander in zo’n negenhonderd bestanden staat geregistreerd, van banken, benzinestations, creditcardmaatschappijen, gemeenten, sportbonden, supermarkten, videotheken en werkgevers. Maar ook wanneer u een proefabonnement op een krant of tijdschrift heeft genomen of uw lidmaatschap van de Nationale Postcode loterij heeft opgezegd, kunt u daar door direct mail en telemarketeers nog lang aan worden herinnerd.

Bovendien blijft het niet bij opname in één bestand; die bestanden beginnen in toenemende mate aan elkaar gekoppeld te worden. In NRC Handelsblad beschreef journalist Michiel van Nieuwstadt de beklemmende greep

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Teamwork is altijd ongelijk verdeeld

Lees verder
Artikel

Boekentips en podcasts voor de zomer van 2019 door Psychologie Magazine

Omdat een goed boek of fijne podcast onmisbaar is op vakantie: tien boekentips én podcasts voor de ...

Lees verder
Artikel

Gestrest door reorganisatie

Lees verder
Artikel

Ziekteverzuim

Lees verder
Artikel

Tip 3

Lees verder
Artikel

Welke therapie helpt?

Lees verder
Artikel

De baan die bij je past

Lees verder
Artikel

Maak je werk leuker in 5 stappen

Lees verder