Persoonlijkheid

Heeft u een hekel aan arrogante types? Dan zou u volgens het kernkwadrant van Daniel Ofman weleens een hoop van hen kunnen leren – misschien ontbreekt het u wel aan zelfvertrouwen! Ontdek met behulp van het rechterschema wat uw kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen zijn.

kernkwaliteit te veel van het goede valkuil

daadkracht drammerigheid

tegenovergesteldtegenovergesteld

allergie te veel van het goede uitdaging

passiviteit geduld

kernkwaliteit te veel van het goede valkuil

tegenovergesteldtegenovergesteld

allergie te veel van het goede uitdaging

Om het rechterschema in te vullen, kunt u op verschillende plekken in het model instappen. Het is het gemakkelijkst om te beginnen met uw allergie. Aan welk gedrag ergert u zich bij anderen? Dat weet u waarschijnlijk maar al te goed! Beginnen bij de kernkwaliteit is het moeilijkst, omdat mensen het doorgaans lastig vinden om hun sterke punten te benoemen. De valkuil is gemakkelijker: vraag u af welke negatieve kritiek u vaak van anderen krijgt. Wilt u eerst invullen wat uw uitdaging is, bedenk dan welke eigenschap u in anderen bewondert.

Kernkwaliteit

Een kernkwaliteit is volgens Daniel Ofman een eigenschap die iemand tekent. Het is een specifieke sterkte die direct opvalt. Een kernkwaliteit is altijd in een persoon aanwezig,

je kunt haar niet aan- of uitzetten. Voorbeelden zijn: daadkracht, zorgzaamheid, zorgvuldigheid, moed, ordelijkheid en invoelings­vermogen.

Valkuil

Aan kernkwaliteiten zit echter ook een schaduwkant, die Ofman een vervorming of valkuil noemt. Wanneer u doorschiet in uw kwaliteit, trapt u in deze valkuil. Bent u bijvoorbeeld behulpzaam? Als u deze eigenschap overdrijft, loopt u het risico bemoeizuchtig te worden. Flexibiliteit kan op deze manier uitmonden in wispelturigheid, en daadkracht in drammerigheid.

Uitdaging

U kunt leren van uw valkuil, door te bedenken wat het tegenovergestelde ervan is. Dit is volgens Ofman uw uitdaging. Als uw valkuil bijvoorbeeld drammerigheid is, is uw uitdaging geduld. Uw uitdaging is een aanvulling op uw kernkwaliteit. Tussen deze twee moet u een balans zien te vinden, iets wat volgens Ofman moeilijk is, omdat kernkwaliteit en uitdaging tegenstrijdig kunnen lijken. U zou dus een middenweg moeten zoeken tussen daadkracht en geduld.

Allergie

Het laatste onderdeel van Ofmans model is de allergie, datgene waaraan u zich ergert bij anderen. Uw allergie staat allerminst los van uzelf, meent Ofman. Mensen ergeren zich het meest aan datgene wat hun een teveel aan uitdaging is. Concreet: als u die daadkrachtige persoon uit het voorbeeld bent, dan zullen passieve mensen u het meest irriteren. Passiviteit is namelijk de doorgeschoten vorm van geduld, uw uitdaging. Kort gezegd kunt u dus het meest leren van degene aan wie u zich irriteert. In Ofmans woorden: ‘Waar men allergisch voor is bij een ander, is waarschijnlijk te veel van iets goeds dat men zelf juist het meeste nodig heeft.’

Bron: Bezieling en kwaliteit in organisaties, Daniel Ofman, Kosmos, € 21,50; zie ook www.corequality.nl[/wpgpremiumcontent]