Was ik maar minder perfectionistisch

Cindy Voskuijl (35): ‘Bijna alles wil ik perfect doen, van de was tot oefeningen op de sportschool. Dat is vermoeiend: mijn leven zou een stuk gemakkelijker zijn als ik minder moest van mezelf. Maar het lukt me zelf niet om te veranderen. Hoe kan ik leren genoegen te nemen met een acht?’Vervang de irrealistische ideeën door nieuwe, realistische ideeën

‘Ik eis te veel van mezelf en van anderen. Alles wat ik doe, moet goed zijn. En dan bedoel ik niet gewoon goed, maar niet te verbeteren goed. Mijn linnenkast ziet er bijvoorbeeld uit als een blokkendoos. Alles is even breed opgevouwen, met de dichte kant naar voren. Als iemand de handdoeken verkeerd om op de plank legt, leg ik ze goed. Een vakantiehuisje is schoner als we er weggaan dan als we aankomen. Zelfs het playmobilspeelgoed van mijn jongste dochter zet ik regelmatig netjes neer. Als ze er dan mee gaan spelen, baal ik stiekem dat alles weer door elkaar gaat.

Ik heb zelf behoorlijk last van mijn perfectionisme. Kleine dingen als het krijgen van visite leveren al stress op, omdat ik dan alles perfect in orde wil hebben. Ik stoor me er zelfs al aan als er onkruid in de tuin staat. Dat is reuze vermoeiend.

Ook ben ik bang dat ik mijn perfectionisme op de kinderen overdraag. Ze vertonen soms al trekjes in die richting. Mijn oudste dochter wil ook overal de beste in zijn, en baalt als het niet lukt. De jongste merkt al dat dingen ‘niet goed’ zijn. Ze pulkt bijvoorbeeld scheve plakkertjes los, om

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Perfectionistisch? Maak het hanteerbaar

Hier een aantal tips:

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Artikel

In therapie bij een chatbot

Lees verder
Advies

Driftbuien

Lees verder
Artikel

Een boek als kindertherapeut

Lees verder
Artikel

Een coach vinden in 4 stappen

Lees verder
Video

In therapie: Hoe haal ik VOLDOENING uit m’n werk?

Bekijk video
Advies

Mijn gepensioneerde man bemoeit zich met alles

Lees verder