Vliegen in een virtuele wereld

'Mensen met spinnenangst kun je steeds dichter bij een echte spin laat komen, maar mensen met vliegangst kun je niet stapje voor stapje laten vliegen.' Daarom biedt virtual reality uitkomst.

Met lood in de schoenen loop ik door de vertrekhal van Schiphol. Vanwege mijn vliegangst heb ik nog nooit een verre reis gemaakt. Nooit zag ik vreemde culturen of exotische palmstranden. Zenuwachtig glijd ik op een lopende band naar de boardingbalie, en krijg een schok als ik beneden het vliegtuig zie staan. Met mijn laatste restje moed overhandig ik de stewardess de boardingkaart. In het vliegtuig zit ik naast een dikke, slapende zakenman. Paniek slaat toe, kan ik nog terug? Maar ik heb geen keus, de motoren starten en mijn stoel trilt. ‘Good afternoon ladies and gentlemen. On behalf of captain Johnson and his crew, welcome on board.’ We maken vaart, Schiphol schiet voorbij, we verliezen contact met de grond, ik vlieg! ‘Wat is je spanningsniveau?’, vraagt een nuchtere vrouwenstem. Ik beland met een klap met beide benen op de grond. Het is de psychotherapeut en ik realiseer me dat ik niet vlieg, maar dat het lijkt of ik vlieg, omdat ik een virtuele bril op heb en deelneem aan een virtuele vliegangstbehandeling op de Universiteit van Amsterdam.

De virtual reality-technologie werd een paar jaar geleden voor het eerst toegepast bij hoogtevrees. In een onderzoek vergeleek hoogleraar en

Log in om verder te lezen.
auteur

HOVELS J.

» profiel van HOVELS J.

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

‘Ik voel me een puber die zich eindelijk durft te laten zien’

Sinds hij de oorlogsdagboeken van zijn vader las, durft journalist Ivo Weyel (62) zelf ook opener te...

Lees verder
Artikel

Zo maak je een anti-bucketlist

Het is aangetoond: minderen is goed voor ons geluksgevoel. En toch doen we het niet. Zo lukt het wé...

Lees verder
Artikel

Hartslag en paniek

Lees verder
Advies

Ik raak snel van slag

Lees verder
Artikel

Bang voor alles

Lees verder
Artikel

‘Mama, ik ben bang!’

Lees verder
Advies

Het geluid van een boor maakt me panisch

Lees verder
Advies

Ik wil niet overal bang voor zijn

Lees verder