1. Kijk anders naar de wereld dan u gewend bent: creatieve mensen nemen de wereld anders waar dan anderen. Train uzelf om te kijken vanuit verschillende invalshoeken. Stel uzelf altijd de vraag: kan ik het ook anders zien?
  2. Associeer meer: door vrij te associëren, kunt u uw brein snel in de creatieve modus zetten. Doe de associatie-oefening uit dit artikel.
  3. Denk in kansen: ‘Ja, en …’ in plaats van ‘Ja, maar …’. Van tevoren een oordeel vellen over uw idee (‘Dat vindt de baas nooit goed’) is een echte crea-killer.
  4. Denk dóór: stop niet als u denkt dat u een oplossing hebt gevonden. Vaak levert net dat stapje verder denken de mooiste ideeën op.
  5. Neem afstand: veel mensen krijgen hun beste ideeën als ze ontspannen hun gedachten laten afdwalen, bijvoorbeeld op de fiets of onder de douche.
  6. Neem risico’s: kom uit uw comfortzone. Doe dingen nét even anders dan u gewend bent, of doe iets dat helemaal nieuw voor u is. Neem eens een andere route naar uw werk of ga op vakantie naar een land waar u nog nooit geweest bent. In een nieuwe omgeving komt u ook sneller op nieuwe ideeën.
  7. Versterk uw verbeeldingskracht: verbeelden is het vermogen om u een voorstelling te maken – in beelden, geluiden of concepten – van iets wat er op dit moment niet is. En ook dat kunt u trainen. Doe oefening 8 uit dit artikel: om uw verbeeldingskracht te activeren

Bronnen: Psychologie Magazine, november 2005; www.symbio6.nl

Lees meer over creativiteit